Agder tingrett er første Miljøfyrtårndomstol
Invalid Date

Som første domstol i Norge har Agder tingrett fullført sertifiseringen som Miljøfyrtårn. Dette er en viktig milepæl for miljø- og bærekraftsarbeid både for Agder tingrett, Domstoladministrasjonen (DA) og hele domstols-Norge.
Arbeidet startet i juni 2022 da tingretten vedtok bærekraftserklæringen «Agder tingretts miljø- og klimamål». Deretter ble det etablert en styringsgruppe bestående av sorenskriver Robert Versland, tingrettsdommer Daniel Løstegaard Olsen og avdelingsdirektør Anne Torill Koland.
Det var høsten 2022 at Agder tingrett startet å se på arbeidet med miljøsertifisering av domstolen. Etter kartlegging av ulike aktører falt valget på Miljøfyrtårn.
– Vi fant tidlig ut at det er viktig å ha et verktøy for å måle bærekraftsarbeidet. Vi fikk råd fra flere om at Miljøfyrtårn var en god løsning. De er anerkjent og mye brukt i offentlige virksomheter. Derfor ble Miljøfyrtårn et naturlig valg for oss, forteller sorenskriver Robert Versland i Agder tingrett.
Pilotdomstol
En del av Norges domstolers samfunnsansvar er å jobbe aktivt med miljø og bærekraft. Agder tingrett ble på denne tiden også utnevnt av Domstoladministrasjonen til pilotdomstol på miljø- og bærekraft. I den sammenhengen ble det opprettet en referansegruppe bestående av tingrettens styringsgruppe og avdelingsdirektør for HR og kommunikasjon Siri Forren og seniorrådgiver Gunvor Løge i Domstoladministrasjonen. Det har blitt jobbet aktivt både lokalt i Agder tingrett og i samarbeid med Domstoladministrasjonen.
– Arbeidet og erfaringene Agder tingrett har gjort seg med Miljøfyrtårn, og deres bidrag i prosessen, har både motivert og lagt til rette for videre planlegging av utforming av nasjonal handlingsplan for Norges domstoler, sier avdelingsdirektør Siri Forren i DA.
Kontinuerlig arbeid
Selv om Agder tingrett har blitt Miljøfyrtårn, er ikke jobben ferdig. Det er nå den begynner, og bærekraft er tatt inn i driftsmålene til tingretten og blir en integrert del av virksomheten.
– Det å bli miljøfyrtårnsertifiserte er en del av dette forbedringsarbeidet, men det er viktig å understreke at sertifiseringen i seg selv bare er et valg av verktøy. En bedrift får ikke god økonomi av å ha revisor, men revisor kan gi svar på hvordan virksomheten går og hvor den kan bli bedre. Slik er det også med miljøfyrtårn. Det sier Robert Versland, tingrettens sorenskriver.
Mindre tjenestereiser
Agder tingrett har også vektlagt bærekraft ved tjenestereiser og innkjøp.
– I denne sammenheng er det nyttig å spørre oss om vi trenger å reise for å delta på kurs eller kan vi delta digitalt, sier Versland. -Og hvis vi velger å reise, er det behov for å fly dersom buss, tog eller samkjøring i egen bil maks tar en time eller to ekstra?
Digitale løsninger gir bedre bærekraft
Agder tingrett har som mål å være offensive i bruk av digitale løsninger, ikke bare som forenkling av saksavvikling og effektivisering for aktører og parter, men også som et bærekraftverktøy. Et eksempel er når meddommere skal signere en dom. Før måtte de møte opp fysisk i tingretten for å signere. Nå er dette mulig å gjøre elektronisk.
– Vi sparer da tid og heft ved en reise frem og tilbake til domstolen for dem, og i sum blir det mange kilometer. Hvis begge meddommerne i en sak har i snitt ti kilometer kjørevei til tinghuset, sparer vi 40 km transport ved hver dom som signeres elektronisk, forklarer Versland.
Tilsvarende jobber Agder tingrett med å fase inn elektronisk forkynning av avgjørelse. De er også i gang med å få skiftesamlinger over på internett, slik at bostyrer kan møte digitalt.
Video i rettsmøter
Sist, men ikke minst, bruker Agder tingrett videomøter i stadig større grad i ordinære rettsmøter, både for vitner og aktører. Vitner som bor et stykke unna, kan delta digitalt i rettsmøtene.
– Vi har også opplevd gode resultater med videomekling. Partene går lettere med på mekling i de minste sakene via video siden det begrenser kostnadene. Dette gir forhåpentligvis flere meklede saker, forteller Versland.
– Som en ekstra bonus gir flere av disse tiltakene også en økonomisk samfunnbesparelse i form av reduserte reisekostnader, avslutter Versland.