Studenter lagde app for Høyesterett
Invalid Date

Det er ikke mange som får mulighet til å jobbe i eller opp mot Høyesterett i løpet av livet. For tre studenter fra NTNU brakte en sommerjobb dem innenfor Høyesteretts dører og inn i det aller helligste. Der skulle de lage en app for Høyesterett.
For at advokater skal få møterett og føre saker i Høyesterett, må de gjennom et prøveløp som de må bestå. For å få møterett må advokatene ha ført to saker, der én av dem skal være i en sivil sak for ankende part. Underveis i prøveløpet fører Høyesterett oversikt over hvordan det går. Fra i fjor sommer har studenter fra NTNU bidratt til å gjøre denne jobben enklere for Høyesterett.
Før sommerferien i fjor deltok nemlig de tre NTNU-studentene Elias Orrem, Hanne-Grete Alvheim og Joakim Ness i en konkurranse der de til slutt vant en sommerjobb hos Webstep. I sommerjobb fikk de en spennende mulighet til å samarbeide med Høyesterett og Domstoladministrasjonen (DA). De fikk et oppdrag som Høyesterett hadde stor bruk for.
Oppdraget
Oppdraget til studentene var å lage en ny løsning for møterettsordning, som skulle gjøre det enklere for Høyesterett å holde oversikt over hvor de ulike advokatene var i prøveløpet. Det systemet som Høyesterett brukte var ikke særlig bra, forteller direktør Bente J. Kraugerud i Høyesterett.
– Opprinnelig hadde vi to lister på filsystemet, én liste over de som var ferdige i møterettsløpet eller som hadde strøket, og én liste over de som var underveis i prøveløpet. Det var manuelle lister i Word og Excel. Det er bare vi i Høyesterett som har hele oversikten. Det gjør det jo veldig sårbart og veldig tungvint, forteller Kraugerud.
Høyesterett tenkte at det måtte være mulig å gjøre dette på en bedre måte. Derfor tok de kontakt med DA for å spørre om det var mulig å få lagd en database. DA var positive, og begynte å kartlegge behovet sammen med Høyesterett og lage forslag til design. Studentenes jobb ble å gjøre om designet til en app.
Tett samarbeid med Høyesterett
Joakim Ness og Hanne-Grete Alvheim startet med å besøke Høyesterett i Oslo.
– Det var stort. Direktøren ga oss en omvisning der vi også fikk se to av salene i Høyesterett. Vi fikk også komme på bakrommet der høyesterettsdommerne sitter, forteller de to. – Vi fikk også møte de vi skulle lage produktet til. Å få en relasjon til de som skal bruke produktet, gjorde prosjektet mer ekte.
Etter det begynte selve jobben. Den foregikk i Domstoladministrasjonens lokaler i Trondheim, men det ble flere møter med Høyesterett underveis i prosessen.
– Vi lagde et digitalt system, en webapplikasjon, som gjør det enklere for Høyesterett å holde oversikt, forteller Joakim Ness. – Det vi har lagd er en database der alle må legge inn de samme opplysningene om advokatene som er i prøveløpet. Databasen gir også gode søkemuligheter, og har ett format som alle i Høyesterett forholder seg til.
Studentene har også fått på plass en integrasjon med Folkeregisteret i løsningen. Når personnummeret til advokatene blir lagt inn, så vil Høyesterett alltid være sikre på at de opplysningene de har er oppdaterte. De har også før lanseringen i vinter fått til en integrasjon med Advokatregisteret.
Imponert direktør
Kraugerud er imponert over innsatsen og jobben som studentene har gjort.
– Det har vært utrolig interessant å se hvordan de kan lage en løsning ut fra behovet vi har beskrevet. De har utfordret oss på spørsmål og problemstillinger vi ikke har tenkt på selv. Det er imponerende hvor kjapt de tok hovedpoengene og fant gode løsninger. De har også hjulpet til med utenfrablikket, og sett nye måter å gjøre ting på, forteller en imponert direktør.
– Nå vet vi at de opplysningene som ligger der ligger trygt. Du kan stole på den. Det er vanskelig å gjøre manuelle feil. Appen gjør det enklere for oss å holde oversikt. Nå får vi et mye bedre bilde av hvordan dette ser ut og hvilke saker de har ført, sier Kraugerud.
Meningsfull sommerjobb
For alle studentene har det vært positivt å ha en sommerjobb med mening. Alle har kjent på det viktige samfunnsoppdraget til domstolene.
– En god sommerjobb må ha en mening, der jeg får utviklet noe som folk skal bruke, og som folk er glade for at vi har lagd, sier Elias Orrem, som studerer elektronisk systemdesign og innovasjon. Han merker at han har fått utviklet kompetansen sin i løpet av jobben.
– Vi har blitt godt tatt imot i Høyesterett og Domstoladministrasjonen. Det gjør opplevelsen positiv, forteller Hanne-Grete Alvheim, som studerer kybernetikk og robotikk.
– Det har vært utfordrende å jobbe med dette, og vi har møtt på mange nye ting. Samtidig har vi kjent på mestring når vi har lyktes. I starten var det en del problemer, men vi hadde heldigvis gode mentorer både i Domstoladministrasjonen og Webstep, forteller Joakim Ness, som studerer Industriell økonomi og teknologiledelse.
Direktør Bente Kraugerud kan bekrefte at det studentene har gjort har vært meningsfullt.
– En relativt liten ting har stor betydning for oss. Det å ha en god digital løsning er fint. Det sparer oss for mye tid, selv om det for domstols-Norge som helhet er en liten sak, avslutter Kraugerud.