Felles utfordringer for rettshjelp i Europa
Invalid Date

Som del av et EØS-finansiert bilateralt prosjekt hvor Domstoladministrasjonen (DA) er samarbeidspartner, arrangerte det kroatiske justisdepartementet i forrige uke en større konferanse om rettshjelp og rettsmekling «Mediation and Legal aid: benefits of synergy».
Konferansen ble holdt i Crikvenica, Kroatia, og tiltrakk seg over 80 deltakere fra akademia, domstoler og justisdepartementet i Kroatia. I tillegg var internasjonalt sekretariat i DA til stede, sammen med vår ekspert i prosjektet, Cathrine Moksness fra Rettssenteret i Oslo. Også internasjonale eksperter fra Europarådet deltok. Tidligere har det blitt gjennomført en studietur til Danmark i regi av prosjektet, og det skal også holdes en «Open door week» for å synliggjøre mekling og rettshjelp blant innbyggere i ulike byer i Kroatia.
Øke kunnskapen om «access to justice»
Tema for konferansen i Crikvenica var imidlertid å styrke kunnskap om «access to justice» og mekling, og hvordan man kan promotere sistnevnte via rettshjelp. Med andre ord, skape synergi gjennom å styrke mekling og rettshjelp, og dermed tilgangen til rettssystemet. I et større perspektiv, handler det om å sikre rettssikkerhet til de mest sårbare i samfunnet.
Konferansen åpnet med presentasjoner om status i rettshjelpsordningen og mekling i Kroatia.
– Jeg mener grunnen til at land som for eksempel Kroatia med sin satsing på meklingstjenester ikke fungerer optimalt i dag, er at de ikke har på plass en tilgjengelig og gratis rettshjelpsordning som kan rydde opp og sortere problemene folk står i, i en tidlig fase. For mange kan veien være lang til meklingskontoret, når du ikke kjenner din rett, sa Moksness.
Landet har nylig gjort lovreformer og fått på plass meklingssentre i ulike byer, men disse er hittil lite brukt, og det er lite tradisjon for bruk av mekling generelt. Da det er lave gebyrer for å ta saker til retten, blir heller domstolen den foretrukne tvisteløseren.
Europarådet holdt deretter innlegg om europeiske standarder og praksis, med søkelys på ordningene i Hellas og Italia.
Felles utfordringer i Europa
Cathrine Moksness fortalte videre om det norske systemet for rettshjelp.
– I Norge har vi søkt etter løsninger siden 70-tallet og har fortsatt ikke funnet løsningen for framtidas rettshjelpsordning. Nå ser en rekke europeiske land etter nye løsninger for effektiv rettshjelp, med de ressursene vi har tilgjengelig, på stedene der folk lever livene sine, sa Moksness på konferansen.
Men hvordan kan det best organiseres, og hva er egentlig en god rettshjelpsmodell?
Det ble tydelig at både Norge og Europa er på søken etter løsninger på hvordan rettshjelp kan leveres mest mulig effektivt, og samtidig med god kvalitet. Men hvordan kan det best organiseres, og hva er egentlig en god rettshjelpsmodell?
– Modellen vi utvikler i Rettssenteret skal virke godt også i framtidens rettshjelpssystem. Alle som trenger hjelp, utsatte og sårbare grupper, og da særlig barn og unge, må tilbys tjenester i den samme løsningen. I dag er det som kjent et stort og udekket rettshjelpsbehov, og tjenestene er fragmenterte. I modellen vår er det en «retthjelpsformidler» som oppsøker og viser vei. Det er helt nødvendig da terskelen for å oppsøke advokathjelp er for høy for de aller fleste, sa Moksness.
– Klientene trenger ett sted å henvende seg, til en person lokalt eller digitalt. Og vi, som jobber i feltet trenger en felles plattform, med en felles verktøykasse. Vi må dele på oppgavene og ta i bruk de ressursene vi har; både frivillige, offentlig ansatte fagfolk, privatpraktiserende advokater. Sammen kan vi sikre at rettshjelpen ikke bare er for noen få, men for alle, sa Moksness.
I de neste dagene var det duket for diskusjoner og gruppearbeid for å finne felles løsninger sammen.
Det er også nyttig for Norge å lære om situasjonen i andre land, da det ofte sies at dagens rettshjelps- ordning ikke fungerer bra nok, og at noe må gjøres.
For den norske deltakelsen var kombinasjonen av relasjonsbygging, påfyll av fag og refleksjoner rundt hvordan vi kan finne felles løsninger på liknende utfordringer på tvers av landegrenser svært givende. - I Norge er det nå elleve prosent av befolkningen som regnes som fattige, og behovet for de som trenger rettshjelp i samfunnet vil bare øke, forteller Moksness.
Konferansen fremhevet viktigheten av det Moksness bemerket i sitt innlegg, nemlig at «legal aid can save lives and make lives better». Vi er i samme båt i Europa, på søken etter nye og bedre løsninger, og moderniserte rettshjelpsordninger, som for eksempel innen legal tech. Her er en hybrid modell svaret, ifølge Moksness.
Alt i alt ble det et vellykket arrangement, med internasjonal utveksling av erfaringer, og godt samarbeid, og DA vil følge nøye med på utviklingen.