Fra studie til jobb i jordskifteretten
Invalid Date

Som nyutdannet med master i Eiendom kan du starte rett i jobb som jordskiftedommerfullmektig. Vi har tatt en prat med masterstudent ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Sunniva Alte, som skal gjøre nettopp dette.
Mange muligheter i jordskifteretten
Norges domstoler tilbyr stipend for de som skriver en jordskiftefaglig masteroppgave eller bacheloroppgave. I tillegg er det flere jordskifteretter som tilbyr både sommerjobb og praksisplass.
For å bli jordskiftedommerfullmektig eller jordskiftedommer kreves en mastergrad i eiendom fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), eller i areal og eiendom fra Høgskulen på Vestlandet (HVL).
Starter som jordskiftefullmektig i august
Sunniva Alte gjør denne våren ferdig sin masteroppgave ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). I august starter hun som jordskiftedommerfullmektig hos Nord-Troms jordskifterett.
Hvorfor ønsket du å studere eiendomsfag?
– Jeg oppdaget Eiendomsstudiet ved NMBU på en utdanningsmesse og ble nysgjerrig. Etter å ha utforsket det nærmere syns jeg det virket som et spennende studium som gir en bredde av jobbmuligheter etter endt studieløp. Det er fint å ikke være låst til en spesifikk retning. I tillegg syns jeg det virket som en fin anledning til å få en variert arbeidsdag, med arbeid både ute og inne.
Hvorfor er jordskifte viktig for deg, og for samfunnet?
– Fast eiendom er noe mange har, og det ligger i kulturen vår å kjøpe seg egen eiendom med bolig – men de færreste vet hva de skal gjøre hvis de kjøper en eiendom som ikke fungerer i praksis. Det er viktig for samfunnet vårt å ha en arena for å tilpasse «utjenlige» eiendomsforhold til dagens behov, slik at eiendommene kan utnyttes på best mulig måte. Det er også viktig å ha et slikt tilbud som er lavterskel.
Hva der det viktigste du har lært av å skrive jordskiftefaglig masteroppgave?
– Det har vært en bratt læringskurve, og det kreves at du jobber selvstendig med alt. Jeg må selv gå aktivt inn i materien, finne bøker, artikler og så videre. Jeg skriver en masteroppgave om jordskifte og bærekraft, mer spesifisert de miljømessige effektene av jordskifte. Vi ser blant annet på dommerens mulighet til å vektlegge miljø i jordskifte, og hvilke miljøverdier som blir påvirket ved fysisk endring i eiendomsstrukturen. Dette gjør vi ved å se på lovens oppbygning og rammene de opererer i, og å intervjue fagpersoner innenfor miljøforskning. Funnene knytter vi opp mot FN's bærekraftsmål.
Hva var det beste med å studere eiendom på NMBU?
– Jeg er veldig glad i campus, det er veldig fint og samlet. Det legger opp til at vi blir fort kjent med folk, både fra egen studieretning og andre. Det er små klasser på eiendom, noe som gjør at miljøet blir tett. Det er en helt egen dynamikk på Ås, det er veldig sosialt, mye frivillighet og folk er veldig imøtekommende.
– Eiendom er en ganske smal fagretning – med det rører ved veldig mye. Foreleserne er knyttet til næringslivet, og de deler både teori og erfaringer fra praksis. Dette gjør at undervisningen oppleves som virkelighetsnær.
Hvorfor valgte du å søke stilling som jordskiftedommerfullmektig?
– Jeg synes arbeidshverdagen virker variert, med arbeid både ute og inne. I en stilling som jordskiftedommerfullmektig er man tett på sakene og partene, og får være der det skjer ute i marka og på eiendommene. Det er ekstra kult at det er stort fokus på mekling. I tillegg er det fint å få starte i en opplæringsstiling, og det oppleves som trygt rett etter studiet. Jeg har også lyst til å utforske Nord-Norge.
Hva ser du mest frem til ved å jobbe som jordskiftedommerfullmektig? Og hvilken overgang forventer du å møte når du går fra studielivet til arbeidslivet?
– Jeg har hatt mest teori på studiet, og det blir spennende å få brukt det jeg har lært ute i praksis. Det blir spennende å være «rett på sak» og se hvordan prosessene i domstolene fungerer. Jeg forventer at det vil bli mer ansvar enn det har vært som student! Jeg gleder meg til å bli kjent med et nytt sted og nye folk.
Vi ønsker Sunniva lykke til med innspurten på masteroppgaven og oppstart i ny jobb.
Husk søknadsfristen for høyere utdanning: 15. april 2024.