Jordskifte i et internasjonalt perspektiv

Invalid Date

Bilde av Christina Bruun Floan som stolt holder opp masteroppgaven sin.
Christina Bruun Floan som stolt holder opp masteroppgaven sin.

Hvordan foregår egentlig jordskifte i utlandet? Christina Bruun Floan har studert eiendom ved NMBU, og forsvarte nylig sin masteroppgave hvor hun gikk i dybden på nettopp dette. Hun har sett på jordskiftesaker i Galicia i Spania og hvordan jordskifte gjennomføres i regionen.  

Mottok stipend fra Norges domstoler 

I forbindelse med oppgaven har hun mottatt stipend fra Norges Domstoler. Stipendet ble benyttet til reise og opphold i Lugo for å kunne se på de aktuelle områdene, og samarbeide med professorer ved Universiade de Santiago de Compostela.  

Alle studenter ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) eller Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), som skriver gradsoppgaver innen temaet jordskifte, har mulighet til å få stipend fra Norges domstoler. 

Interessant å lære om jordskifte i et annet land  

– Jeg er veldig glad i å reise, og var på utveksling i Spania som en del av studieløpet. Min veileder har tidligere vært i Galicia og skrevet om jordskifte. På eiendomsstudiet fokuserer undervisningen på norske forhold og norsk jordskiftelovgivning. Jeg synes derfor det var interessant å lære om hvordan jordskifte foregår i et annet land, og hvordan dette skiller seg fra Norge.  
 
– Veilederen min hjalp meg med å tilrettelegge og komme i kontakt med universitetet i Santiago de Compostela. Jeg fikk god hjelp av de til å finne saker og lete opp riktig kartdata. 

Forskjell på områder 

Oppgaven er spisset mot bærekraft og miljømessig utvikling. 
– Dette er både er veldig aktuelt og interessant, og har ikke så mye fokus i jordskiftefaget. I oppgaven så jeg på hvordan jordskifte kan brukes som virkemiddel for å sikre bærekraftig utvikling av peri-urbane områder (soner som ligger mellom urbane og rurale områder).  

– Jeg så på to jordskiftesaker fra Galicia som ble gjennomført på 1960-tallet, og hvordan det har utviklet seg i ettertid. Videre ville jeg se på hvilke utfordringer de peri-urbane områdene står ovenfor, og hvordan man har brukt jordskifte i slike områder. Utenfor Norge skilles det vanligvis mellom urbant og ruralt jordskifte, og det er forskjellig lovverk som gjelder, og ulike instanser som utfører jordskiftet.  

Norsk jordskifte skiller seg fra mange andre land  

Norsk jordskifte skiller seg fra praksis i mange andre land ved at det er en integrert del av rettsvesenet, i motsetning til å være en forvaltningsoppgave som det ofte er andre steder. I Norge anvendes den samme lovgivningen over hele landet. 
 
– I Spania er det et stort skille mellom urbant og ruralt jordskifte. De bruker ikke jordskifte (land consolidation) i urbane områder. De har flest av de tradisjonelle jordskiftesakene; store skiftesaker med rotete eiendomsforhold og mange parter. Det kan være snakk om over tusen teiger (et avgrenset stykke jord eller mark, ofte brukt i landbrukssammenheng) som skal behandles. 
 
– I Galicia har de en svært oppstykket eiendomsstruktur. De bruker jordskifte for å bedre på eiendomsforholdene. I dag gjennomfører de tidlig i jordskifteprosessen et «mulighetsstudie», med blant annet en miljørapport og analyse av saksområdet. Der ser man på hvilke konsekvenser et tiltak kan få på miljøet. Dette er noe som man kunne tatt inn i norsk jordskifte for å sikre miljøhensynet. Miljøaspektet er ikke så synlig i dagens jordskiftelovgivning, men det forskes mer og mer på. Det har blant annet blitt skrevet flere masteroppgaver om det på NMBU, i tillegg til internasjonal forsking. Dette er det viktig at Norge også deltar i, avslutter Bruun Floan.