Få oversikt over verdier og gjeld etter avdøde
Et dødsbo inneholder verdier, gjeld, rettigheter og forpliktelser som avdøde etterlot seg. Ved å overta, blir du også ansvarlig for gjelden.
Før du bestemmer deg for om du ønsker å overta dødsboet, bør du få oversikt over verdiene og gjelden til avdøde.
Hvis det er mer gjeld enn formue, kan du velge å ikke overta. Hvis du ikke vil overta, må du gi tingretten beskjed.
Formuesfullmakt
Som arving kan du be tingretten om en formuesfullmakt. En formuesfullmakt kan gi deg bedre oversikt over dødsboet. Du kan bruke formuesfullmakten for å få opplysninger om formue og gjeld hos Skatteetaten og i banker. Send en e-post til tingretten som behandler dødsfallet for å avklare om du kan få en formuesfullmakt. Du må oppgi navn, fødselsdato og dødsdato til avdøde. Vi trenger også navnet ditt og adressen vi skal sende fullmakten til.
Proklama
Hvis du er i tvil om avdøde hadde mer gjeld enn verdier, kan du be tingretten som behandler dødsfallet kunngjøre proklama.
Proklama er en kunngjøring som blir publisert i Norsk Lysingsblad og lokale eller regionale aviser. Ved et proklama må alle kreditorer melde kravene sine innen seks uker. Hvis et krav ikke blir meldt innen fristen, faller det bort. Vær oppmerksom på at proklamaet ikke gjelder utenlandske kreditorer, pantekrav eller skatte- og avgiftskrav.
Hvis du ønsker at tingretten skal kunngjøre proklama, kan du bruke skjemaet for proklama. Du må også betale gebyr.
Testament
Et testament kan ha opplysninger om avdødes ønsker for begravelsen og hvem som skal arve hva. Hvis du er nevnt i et testament som er oppbevart i tingretten, informerer vi deg.
Hvis avdøde hadde et testament eller en ektepakt oppbevart hjemme, hos en advokat eller i en bankboks, må du levere disse i original til tingretten.
Velg skifteform
Når du har fått oversikt over gjelden og formuen til avdøde, må du bestemme deg for hvordan boet skal skiftes. Med skifte mener vi oppgjør og fordeling av dødsboet.
Uenighet om skifteform
Hvis arvingene ikke blir enige om hvordan arven skal fordeles, kan skiftet bli gjort av tingretten som et offentlig skifte. Tingretten oppnevner en bostyrer som skal forvalte boet. Bostyreren får fullmakt til å ordne alt i forbindelse med bobehandlingen og booppgjøret.
Offentlig skifte forutsetter
- at en av arvingene ber om det (det er ikke et vilkår at alle er enige)
- betryggende sikkerhet for boomkostningene, som blant annet skal dekke salær til bostyreren
- at et eventuelt privat skifte ikke er avsluttet
- at det ikke har gått mer enn tre år siden dødsfallet (det kan unntaksvis bli åpnet offentlig skifte på et senere tidspunkt)
Meld skifteform til tingretten
Når du har valgt hvordan du vil skifte boet, må du fylle ut skjemaet for skifteformen du har valgt. Send skjemaet til tingretten som behandler dødsfallet innen 60 dager.
Skjemaet må ha original eller digital signatur.
Motta skifteattest fra tingretten
Skifteattesten gir en oversikt over arvinger retten kjenner til og hvem som har overtatt ansvaret for gjelden til avdøde. Attesten gir tilgang til avdødes bankkonto og annen formue. Den gir også mulighet til å dekke gjeld og utgifter, undertegne dokumenter og gjøre andre handlinger på vegne av dødsboet.
Hvis alle arvingene har påtatt seg gjeldsansvaret, sender tingretten skifteattesten i løpet av 1-2 uker etter vi har mottatt skjemaet.
Hvis kun en eller noen av arvingene har undertegnet skjemaet, kan tingretten sende skifteattesten først 60 dager etter dødsfallet. Arvinger som ikke ønsker å overta ansvaret for avdødes gjeld, kan samtykke til at tingretten sender skifteattest før det har gått 60 dager.
Skiftefullmakt
Arvinger som har overtatt dødsboet til privat skifte og fått skifteattest, kan gi en annen person fullmakt til å gjennomføre oppgjøret. Personen må være minst 18 år. Hvis arvingene ønsker å gi denne fullmakten, kan de bruke skjemaet Fullmakt ved privat skifte av dødsbo.
Fullmakten skal ikke sendes til tingretten, men kan for eksempel brukes i kontakt med banken til avdøde.
Kopi av skifteattest
Hvis du er arving og trenger kopi av en skifteattest, kan du sende e-post til tingretten som behandler dødsfallet. Du må skrive navn, fødselsdato og dødsdato på avdøde. Vi trenger også navnet ditt og adressen vi skal sende attesten til.
Hvis du skal bruke skifteattesten i et annet land, kan vi notarialbekrefte kopien.
Skifteattesten er på norsk. Hvis du trenger en oversettelse, må du selv kontakte oversetter og betale for det. Noen land krever også notarialbekreftelse av oversettelsen.
Ønsker du kopi av en skifteattest fra før 1975, må du kontakte Arkivverket.
Bekreftelse av dødsfall
Bekreftelse av et dødsfall er vanligvis ikke nødvendig i Norge, men utenlandske myndigheter krever ofte dette. Som arving kan du be tingretten om en slik bekreftelse.
Slik går du fram
- send en e-post til tingretten som behandler dødsfallet
- skriv navn, fødselsdato og dødsdato på avdøde
- skriv også navnet ditt og adressen vi skal sende attesten til
- skriv om du ønsker bekreftelsen på norsk eller engelsk
- be om notarialbekreftelse hvis du skal bruke bekreftelsen i utlandet
Skifte når avdøde bodde i utlandet
Dødsboet skal behandles i landet hvor avdøde hadde sitt vanlige bosted. Hvis avdøde bodde i for eksempel Sverige, Spania eller Thailand, skal skiftet behandles der.
Saken kan unntaksvis behandles i Norge, selv om avdøde ikke bodde her på dødsfallstidspunktet.
Vilkårene for å få behandlet saken i Norge er blant annet at
- dødsfallet er registrert i norsk folkeregister
- skifte ikke er krevd i bostedslandet, eller at myndighetene i bostedslandet har opplyst at de ikke vil skifte boet der
- tingretten mener behandling i Norge er hensiktsmessig. Botid i utlandet, hvor avdøde hadde sin formue og gjeld og hvor familie og arvinger befinner seg, er med i vurderingen.
Hvis arvingene ønsker å skifte i Norge, må de sende en begjæring om dette til tingretten.
Hvilken tingrett behandler begjæringen?
For dødsfall fra og med 1. januar 2021 er det Oslo tingrett som behandler saken. For dødsfall før 1. januar 2021 vil avdødes siste folkeregistrerte adresse i Norge avgjøre hvilken tingrett som behandler begjæringen.
Behandling av skiftet i Norge
Hvis tingretten avgjør at skiftebehandlingen skal skje i Norge, må arvingene bestemme seg for hvordan de ønsker å skifte boet etter avdøde.