Studietur til den evige stad for å lære om den italienske meklingsmodellen

Invalid Date

14 personer står foran inngangspartiet til høyesterett i Italia. Et historisk bygg, lyst bygg i romersk stil med to statuer ved en trapp som svinger mot venstre.
Italian Supreme Court. Foto: Domstoladministrasjonen

I januar deltok internasjonalt sekretariat, sammen med ekspert Cathrine Moksness fra Rettssenteret i Oslo, på et studiebesøk til Roma. 

Besøket var en del av et EØS-finansiert bilateralt prosjekt med det kroatiske justisdepartementet, som er vår partner. Formålet med turen var å lære mer om organiseringen av mekling i Italia, og å dele erfaringer på tvers av landegrensene.

Kroatene har uttrykt stor interesse for å løse så mange saker som mulig utenfor domstolene, primært gjennom mekling. De ønsker også å benytte kvalitetssikret rettshjelp for å oppmuntre til økt bruk av mekling. Dette, og formålet til prosjektet, reflekterer et bredt europeisk ønske om å finne nye løsninger og øke kunnskapen om "access to justice", slik at flere kan løse konflikter på lavest mulig nivå.

Italia har satset mye på mekling

Mange personer står i en lys trapp og ser mot kamera.
Visejustisminister Francesco Paolo Sisto.

Vårt første besøk var til det italienske justisdepartementet (JD). Her fikk vi møte visejustisminister Francesco Paolo Sisto, og fikk også en grundig innføring i hvordan mekling er organisert i Italia. Vi ble orientert om erfaringene justisdepartementet har hatt, og rammeverket som omfatter italiensk lovgivning. I 2010 ble mekling obligatorisk i en rekke sivile og kommersielle saker, og Italia har derfor blitt et av de europeiske landene som har satset mye på mekling som et tiltak for å avlaste domstolene, som har slitt med lang saksbehandlingstid. 

– Italiensk JD viste stor interesse for hvordan mekling praktiseres i Norge, og hvorfor vi har så høy meklingsprosent. Dette gav oss muligheten til å utveksle erfaringer og innblikk i ulike nasjonale tilnærminger, sier Zozan Kaya Asphaug i Domstoladministrasjonen.  

Deretter besøkte gruppen Alternative Dispute Resolution (ADR) Center i Roma, hvor vi fikk en grundig presentasjon av deres arbeid. Senteret er spesialisert på mekling og alternative tvisteløsningsmetoder, og de tilbyr tjenester for både kommersielle, sivile og arbeidsrelaterte tvister, både nasjonalt og internasjonalt. 

– ADR-senteret arbeider for å avlaste domstolene, fortalte Leonardo D'Urso, senterets grunnlegger. Senteret er ett av over 50 slike sentre i Italia, og de er et viktig ledd i landets satsing på alternative tvisteløsningsmetoder.

Som avslutning på turen besøkte vi de historiske bygningene til Italiensk Høyesterett - det ærverdige Justispalasset- "il palazzaccio", hvor flere dommere holdt presentasjoner. Blant temaene som ble diskutert, var hvordan domstolene ser på den nåværende organiseringen av mekling i Italia, samt hvordan dette påvirker det generelle rettssystemet.

– Alt i alt var studieturen utrolig givende. Den bekreftet viktigheten av samarbeid for å utvikle gode og bærekraftige løsninger, både på nasjonalt og internasjonalt nivå. EØS-midlene har muliggjort samhandling og utveksling av innovative løsninger på tvers av landegrensene, og vi har utviklet et meget godt forhold til vår kroatiske partner. Vi ser frem til videre samarbeid i fremtidige prosjekter, avslutter Zozan Kaya Asphaug.