Workshop i Bergen

Invalid Date

De 30 deltakerne i møterommet med midtgang mellom de to bordradene.

Mer enn 30 eksperter fra seks land som er involvert i utviklingen og implementeringen av EØS-program innenfor justissektoren, deltok denne uken på et multinasjonalt seminar i Bergen.

 Seminaret ble arrangert av Domstoladministrasjonen (DA), med deltagere fra både Justisdepartement, nasjonale domstolsadministrasjoner, dommerskoler og andre institusjoner i DA`s samarbeidsland Kroatia, Romania, Bulgaria, Litauen, Polen. 

Formålet med seminaret var å dele erfaringer, beste praksis og lessons learnt fra samarbeidet i den inneværende programperioden (2014-2021), som avsluttes 30. april 2025. I tillegg til å drøfte resultater og utfordringer, var tema også hvordan erfaringer så langt kan bidra inn i planlegging og gjennomføring av neste syvårige programperiode, som er planlagt å starte neste år. Norske myndigheter er nå i forhandlinger om hvordan den nye perioden med EØS-midler best skal innrettes.

Rain in Bergen
Rain in Bergen

En representant fra Europarådet deltok også på møtet. Europarådet har hatt en aktiv rolle som internasjonal partnerorganisasjon (IPO) i EØS-mekanismen, og ønsker en større rolle i den kommende perioden, med involvering av flere aktører i rettssoppbyggende programmer.

Også Financial Mechanisms Office (FMO) i Brussel, som har sekretariatsfunksjonen for EØS-midlene, deltok på møtet. FMO informerte om status i forhandlingene om nye avtaler med mottagerlandene. Det har vært betydelig fremgang, men datoene for når arbeidet kan starte, er ennå ikke fastsatt.

Gunvor Løge, rådgiver til direktøren i DA, og lagdommer i Gulating lagmannsrett, Wiggo Storhaug Larssen, holdt videre presentasjoner om DA og domstolene i Norge. Det la et godt grunnlag for diskusjoner, og for å forstå de mange felles utfordringene mottagerlandene står overfor. 

I tillegg til å delta i seminaret, deltok den bulgarske delegasjonen også på et møte med Universitetet i Bergen, med professor Ragna Aarli, prof. Eirik Holmøyvik og prof. Magne Strandberg.

Meeting at the Law Faculty at the University of Bergen

 

I korthet, var seminaret en viktig mulighet til å videreutvikle vårt bilaterale samarbeid med mottager-landene, og for kunnskapsutveksling mellom ulike land. DA fikk også muligheten til å informere om våre prioriterte områder og kompetanse på domstolfeltet her i Norge. Seminaret ble svært vellykket, og DA ønsker derfor å gjennomføre lignende samlinger også i fremtiden.