Rettsmekling er i mange tilfeller en raskere, billigere og mer skånsom måte å løse konflikter på. Når et krav et kommet inn, vil jordskifteretten vurdere om en sak kan være egnet for rettsmekling, og partene vil i så fall bli kontaktet om dette. Det er også mulig for rekvirent å krysse av for rettsmekling i kravskjema dersom det er ønske om det.
Fordelene med rettsmekling framfor rettssak:
Gjennomføres tidlig i saksforberedelsen: Derfor mulighet for raskere og billigere behandling.
Mindre belastende prosess: Mange synes det er psykisk krevende å ha en sak i domstolene.
Mindre formelt – og dermed «vennligere»: I en meklingsprosess er det dialog, og partene må ofte være innstilt på å justere sitt opprinnelige standpunkt.
Mindre konflikt: Bra hvis partene fortsatt skal ha videre kontakt, som naboer og forretningsforbindelser. I tillegg er ikke rettsmekling offentlig. Partene unngår dermed den publisiteten som en ordinær rettsak kan medfører.
Hvordan få tilbud om rettsmekling?
Domstolen vurderer saken når den kommer inn og foreslår rettsmekling hvis de ser at dette er en fordel for saken og partene. Partene må som hovedregel samtykke for at dette skal gjennomføres.
Hvordan foregår rettsmekling i jordskifteretten?
Rettsmekleren er enten ingeniør eller jordskiftedommer, og har satt seg inn i saken på forhånd. I mange tilfeller brukes kart for å rekonstruere grenser eller illustrere løsningsalternativene. Vanligvis foregår meklingen ved at partene møtes på det aktuelle stedet eller i et møtelokale. Mekleren forklarer partene om rettsmeklingsprosessen samt rollen til mekleren og partene. Deretter redegjør partene kort for sitt syn på saken. Mekleren og partene vil stort sett alltid dra ut på befaring for å få en oversikt over det aktuelle området konflikten dreier seg om. Kommer partene til en enighet, inngås et rettsforlik.
Viktig: Mekleren kan ikke si noe om hva en eventuell dom ville ha blitt eller hva som er rett og galt.
Hva hvis dere ikke blir enige?
Omtrent tre av fire meklinger ender med enighet og et såkalt rettsforlik. Hvis ikke, fortsetter behandlingen som en vanlig rettssak med en annen dommer/ingeniør. Ofte vil en rettsmekling uansett innebære en forenkling av det videre arbeidet. Noen uenigheter kan ha blitt løst rundt for eksempel grensemerker, veier og så videre. Det igjen kan medføre at partene kommer til enighet underveis i rettssaken, eller at saken i det minste avvikles raskere.