I 2020 gikk startskuddet for en prøveordning med moderat spesialisering i Oslo tingrett i rettsavdeling 1-7 (avdelingene som behandler straffesaker og tvistesaker).
Vi ønsket å møte brukernes behov for høyere kvalitet og mer spesialkunnskap i et stadig mer spesialisert samfunn.
Moderat spesialisering innebærer at dommerne spesialiserer seg innen utvalgte fagområder, samtidig som de også behandler alle slags saker. De skal ikke ha en spesialiseringsgrad som overstiger 25 prosent av den sivile porteføljen. På den måten ivaretas både behovet for spesialkompetanse og et overordnet og sammenhengende blikk på saksområdene.
De viktigste saksområdene for moderat spesialisering er immaterialrett, entreprise, store kommersielle saker, rettsmekling og saksforberedelse i store straffesaker.
Immaterialrett
Oslo tingrett er tvungent nasjonalt verneting i de fleste immaterialrettssaker, inkludert saker etter patent-, varemerke-, design- og åndsverkloven. Dette er begrunnet i sakstypenes karakter og behovet for å bygge spesialkompetanse og ensartet praksis i domstolene. Slike saker har i mange år vært behandlet av spesialiserte dommere i Oslo tingrett. Ved innføringen av moderat spesialisering i 2020 ble saksomfanget for de spesialiserte dommerne utvidet til også å gjelde saker etter markedsføringsloven og konkurranseloven.
I dag blir disse sakene behandlet av 13 kompetente dommere, som er opptatt av kompetansebygging og erfaringsdeling. Gruppa har månedlige lunsjmøter med erfaringsutveksling, deltar på de relevante årlige JUS-kursene (opphavsrett, patent og varemerke og markeds- og medierett) og andre relevante kurs, for eksempel i regi av EUIPO, EPO og Patentstyret. I 2022 ble det også arrangert en intern fagdag for de spesialiserte immaterialrettsdommerne, med relevante foredrag og avsluttende omvisning på NRK.
I 2022 kom det inn totalt 50 immaterialrettssaker, hvorav 5 var rene begjæringer om midlertidig forføyning som ble behandlet i avdeling 8 og 9 (det tidligere byfogdembetet). Av de 45 ordinære sakene, var flertallet (16 saker) saker etter åndsverkloven. Antall saker etter åndsverkloven fortsetter å øke.
Entreprise
Moderat spesialisering av entreprisesakene omfatter små og store tvister mellom næringsdrivende, der rettsforholdet mellom partene reguleres av standardkontrakter. Tingretten har i 2022 mottatt 47 slike saker (51 i 2021).
Det er 13 spesialiserte dommere som behandler entreprisesakene. De er tilknyttet rettsavdelingene 1, 2 og 3. I løpet av 2022 har det vært en rekke kompetansetiltak for entreprisedommerne.
Entreprisesakene varierer i omfang og kompleksitet. I snitt har sakene større omfang og tvistesum enn «alminnelige» sivile tvister. Hovedforhandlinger over 10-15 dager er ikke uvanlig. Enkelte saker kan gå over flere måneder. Det fokuseres på rettsmekling av entreprisesaker, og de fleste meklinger ender i forlik. Mekling kan dermed spare både partene og tingretten for betydelig ressursbruk.
Oslo tingrett har tre utredere med kompetanse innen entrepriserett. Utrederne arbeider tett sammen med og bistår dommerne, blant annet ved å bidra til tidlig klargjøring og spissing av tvistepunkter, samt prosessledende avgjørelser.
Store kommersielle saker
Den treårige prøveordningen med spesialisering av store kommersielle saker startet 1. januar 2020. Målet er å være den foretrukne tvisteløser også for disse tvistene, der kommersiell forståelse er en nøkkelfaktor. Det har innkommet x saker i løpet av året.
Vi har i løpet av året justert avgrensningskriteriene slik at også saker om styreansvar og saker der stat/kommune er part, omfattes. Vi har videre myket opp kravet om stor dokumentmengde.
Avgrensningen er nå slik:
- Saken skal gjelde kommersielle verdier mellom kommersielle parter, herunder også saker om styreansvar jf. aksjeloven § 17-1, og saker mellom en kommersiell part og Oslo kommune/staten der tvisten gjelder kommersielle verdier.
- Tvistegjenstanden skal være 10 MNOK eller høyere.
- Saken skal ha mange eller kompliserte tvistepunkter, stor dokumentmengde eller en kombinasjon av disse faktorene.
Oslo tingrett lanserte i samarbeid med Advokatforeningen veileder for storkravprosess høsten 2021. I løpet av 2022 har seks dommere besøkt 35 advokatmiljøer for å snakke om aktiv saksstyring generelt og om veilederen spesielt. Veilederen har fått god mottakelse i advokatkretser, og vi har fått mange nyttige innspill.
Storsatsingen på kompetansetiltak fortsatte i året som gikk, og tingretten har avholdt tre heldags kompetansetiltak for de spesialiserte dommerne.
Rettsmekling
Rettsmekling har vært et særskilt satsingsområde i flere år. I 2022 rettsmeklet vi 28 prosent av tvistesakene, og i fire av fem saker ble det oppnådd forlik. Innen entreprise har vi meklet X prosent av de innkomne entreprisesakene i perioden med en forliksprosent på X.
Oslo tingretts formulerte i året som gikk et overordnet mål om at alle parter i dispositive saker skal få et skreddersydd tilbud om mekling med kompetent mekler. Her vil mekler sammen med prosessfullmektigene utforske om det er hensiktsmessig med rettsmekling, alle forhold tatt i betraktning,
Utgangspunktet for en slik drøftelse med prosessfullmektigene bør være at alle dispositive saker er egnet for mekling, og at mekling bør gjennomføres med mindre det er gode grunner for ikke å mekle. Det er avgjørende for Oslo tingrett og tilliten til domstolene at partene ikke opplever utilbørlig forlikspress. Derfor er vi mer opptatt av kompetent gjennomføring av meklingene enn av å sette et konkret mål for forliksprosent.
Mekling er spesialisert på dommere med særlig interesse for rettsmekling. I tillegg har vi spesialisert mekling av store kommersielle saker og entreprisesaker.
I desember lanserte Oslo tingrett i samarbeid med Borgarting lagmannsrett og Advokatforeningen, en veileder for rettsmekling av store tvister. Formålet med veilederen er først og fremst at både rettsmeklere, advokater og øvrige aktører kan hente tips og inspirasjon. Mekling er i stor grad skreddersøm, og veilederen kan bidra til god tilrettelegging av meklingsprosessen. Selv om veilederen særlig er myntet på store meklinger, vil den også være nyttig i meklinger av mer ordinær størrelse.
Saksforberedelse i store straffesaker
Oslo tingrett bruker hvert år betydelige ressurser på å behandle store straffesaker (definert som 10 dager eller mer i retten). I 2022 fikk vi inn 18 store straffesaker (28 i 2021). Selv om de store straffesakene utgjør mindre enn én prosent av det totale antallet straffesaker, legger de beslag på opptil 25 prosent av de ressursene vi bruker på meddomsrettssaker.
Som en del av prosessen om moderat spesialisering, ble det besluttet at den innledende saksforberedelsen i store straffesaker skulle spesialiseres på fem dommere i avdeling 7. Målet var blant annet å følge opp anbefalingen i rapporten «Bedre og mer effektiv straffesaksbehandling i domstolene», og raskt ta de nødvendige grep:
- avtale innledende planmøte straks saken kommer inn
- avklare raskt spørsmål som er av betydning for å beramme hovedforhandling
- avdekke om det er materielle og prosessuelle spørsmål som trenger avklaring under saksforberedelsen og sette frister
- når planmøtet er gjennomført, overtar hovedforhandlingsdommer, som har ansvar for neste planmøte og videre saksforberedelse
Det ble gjennomført et aktørmøte om store straffesaker i september 2022 med bred deltakelse fra aktørgruppene i straffesakskjeden. Her var saksforberedelse og gjennomføring av hovedforhandling i store straffesaker tema med innlegg fra de ulike aktørene.
Det var bred enighet om at anbefalingene i rapporten «Bedre og mer effektiv straffesaksbehandling i domstolene» har hatt en positiv effekt på samhandlingen, men at det er viktig at man fortsatt har fokus på saksforberedelsen fremover.