Fjoråret preges først og fremst av det betydelige arbeidet som ble nedlagt for å slå sammen de tre tidligere selvstendige domstolene; Nedre Romerike tingrett, Øvre Romerike tingrett og Glåmdal tingrett, til en ny domstol. Arbeidet startet tidlig i januar. Deretter ble det arbeidet intenst frem mot sammenslåingen 26. april. Vi fikk på plass ny organisering, nye rutiner og er kommet langt i samhandlingen mellom rettsstedene.
Alle de tre rettsstedene er beholdt etter sammenslåingen, med de samme ansatte som før. Forskjellen er at det nå arbeides på tvers av de tidligere rettskretsgrensene, både på saksbehandler- og dommernivå. Dommerne tar saker på andre rettssteder enn på sitt eget, om det er behov for det. I løpet av året arbeidet dommerkorpset 141 dager på et annet rettssted enn der de har sitt faste kontorsted. Dette medførte at vi unngikk mange avlysninger, som vi ellers ville ha fått. Saksbehandlerne jobber på tvers av de tidligere rettskretsgrenser. Vi tenker dette bedrer kvaliteten på produktet som vi leverer og øker effektiviteten. Dette er hovedmålene med domstolsreformen.
Vi hadde ønsket at vi var kommet enda lengre med å bygge en ny felles virksomhetskultur i den nye domstolen. Pandemirestriksjonene medførte at vi i 2021 kun fikk gjennomført et felles seminar for våre ansatte - Losby-seminaret, som til gjengjeld ble meget vellykket. Utover dette har kulturbyggingen skjedd ved løpende kontakt om sakene, digitale møter både på dommer- og saksbehandlernivå, samt at de ulike faggruppene har hatt jevnlige digitale møter i tillegg til noen fysiske møter. Videre har vi et felles ukentlig nyhetsbrev samt at sorenskriver arbeider på alle rettsstedene hver uke. Vi håper pandemien vil tillate at vi kan legge ytterligere kraft i å bygge en felles virksomhetskultur i 2022.
På samme måte som for 2020, påvirket koronasituasjonen vår drift i 2021. Vi gjennomførte løpende pandemitilpasninger for å få driften til å gå mest mulig normalt, samtidig som vi har hatt fokus på å forebygge smittespredning som følge av vår aktivitet. Vi unngikk også i 2021 utbrudd knyttet til pandemien i vår domstol.
Til tross for utfordringene som pandemien medfører, greide vi å opprettholde målkravene for saksbehandlingstiden innenfor alle fagområdene. I meddomsrettssakene (straffesaker med meddommere) endte vi på 85 dagers gjennomsnittlig saksbehandlingstid, mens målkravet er 90 dager. I de sivile tvistedagene endte vi på en gjennomsnittlig saksbehandlingstid på 181 dager, som er en dag mer enn det lovbestemte saksbehandlingskrav på 180 dager. Også innenfor tvangssakene, gjeldsordningssakene samt konkurs- og skiftesakene greide vi å opprettholde en meget god produksjon. Dette er vi fornøyd med, hvilket skyldes en meget god innsats fra domstolens ansatte.
Vi avviklet i 2021 mange saker med betydelig media-interesse. Særskilt nevnes Vlantana-saken på Eidsvoll som omhandlet lønns- og arbeidsvilkår for ansatte i transportsektoren samt «ordfører» og «idrettsprofil»-sakene i Lillestrøm.
For å være enda bedre rustet til å behandle sakene digitalt fikk vi i 2021 et heldigitalt oppsett i to av rettssalene i Eidsvoll. I 2020 fikk vi samme utstyr i fire av salene i Lillestrøm. I tillegg har vi fått nytt videokonferanseutstyr i ytterligere to saler i Lillestrøm, samt at vi i løpet av året fikk nye tolkebokser i to saler i Lillestrøm. Samlet har dette bedret vårt digitale oppsett vesentlig. Fortsatt gjenstår utskiftning av noe gammelt utstyr, som forhåpentligvis ikke vil drøye alt for lenge.
I 2022 håper vi å komme i gang med planleggingen av et nytt tinghus i Lillestrøm. Vår nåværende leiekontrakt utgår i 2025. Lokalene er, til tross for at bygget ble ferdigstilt i 1990, for små for dagens virksomhet, samt at det mangler sentrale kvaliteter tilknyttet indre sone for dommerne i rettssalsavdelingen, tolkefasiliteter samt sikkerhet. I tillegg er kantinetilbudet både for ansatte og brukerne av tinghuset for dårlig/fraværende.
Vi hadde et sykefravær i 2021 på 4,98 prosent, som er omtrent det samme som tidligere år. Noe av sykefraværet skyldes langtidssykdom.