Søndre Østfold tingrett er en fullfaglig domstol og behandler sivile tvistesaker, straffesaker, tvangs- og gjeldssaker, skiftesaker, konkurssaker og utfører oppgaver som Notarius Publicus.
Domstolen er en av totalt 23 tingretter, og med mer enn 50 ansatte er domstolen en av de større tingrettene.
Rettskretsen til domstolen favner kommunene Aremark, Fredrikstad, Halden, Hvaler, Moss, Rakkestad, Råde, Sarpsborg og Våler (i Viken).
Våre rettssteder(tinghus) finner du i Fredrikstad, Halden, Moss og Sarpsborg. Sakene behandles som hovedregel ved det rettsstedet hvor saken geografisk hører hjemme.
Moderat spesialisering
Fra 1. januar 2022 innførte Søndre Østfold tingrett moderat spesialisering blant dommere. Valg av spesialområder ble gjort etter en grundig prosess, hvor også advokatnæringen og næringslivsforeninger ble involvert. Sakstypene som er valgt er entreprise og store kommersielle tvister. I tillegg gjennomfører vi spesialisering innen rettsmekling. Moderat spesialisering er innført som en treårig prøveordning, som skal evalueres underveis.
Moderat spesialisering innebærer at dommere spesialiserer seg innen utvalgte fagområder eller fagfelt, samtidig som dommerne fortsatt skal behandler alle andre sakstyper. Andelen spesialiserte saker skal ikke være høyere enn 25%. På denne måten vil de spesialiserte dommerne fortsatt være generalister. Formålet med spesialisering er å gi disse sakene raskere behandling og enda høyere kvalitet, samt imøtekomme behovet hos brukerne for mer spesialkunnskap og erfaring i et stadig mer spesialisert samfunn. Gjennom dette ønsker vi å opprettholde og høyne tilliten til domstolene som konfliktløser.
Entreprise og store kommersielle tvister.
Næringslivsforeninger og advokater har etterspurt erfarne og motiverte dommere, som kan drive aktiv saksstyring i alle ledd i de mer komplekse og faktumtunge kommersielle tvistene. Tingretten har et begrenset tilfang av disse sakstypene. Spesialisering gjennomføres for å bidra til at tingretten lever opp til brukernes forventninger om kvalitet og effektiv behandling i disse sakene. Tingretten har etablert et fagmiljø bestående av fire dommere med erfaring fra disse sakstypene, og som har særlig interesse for fagområdene og arbeid med tyngre sivile saker. Gruppen består av embetsdommerne Sverre Aarmo, Tina Bergstrøm, Geir Dalene og Torbjørn Fjeldstad.
Spesialiseringen omfatter tvister mellom profesjonelle parter der standardkontrakter som NS 8405, NS 8407, NS 8406 og NS 8401 er rettsgrunnlaget for tvisten. Spesialiseringen omfatter ikke forbrukerentreprisene, slik som saker etter bustadoppføringslova, håndverkertjenesteloven ol. Videre omfatter spesialiseringen store kommersielle saker med omfattende bevismengde, hvor det kan være et særlig behov for forretningsjuridisk eller kommersiell kompetanse.
Rettsmekling
Rettsmekling har vært et særskilt satsningsområde i domstolene gjennom flere år. Spesialisering gjennomføres som ledd i arbeidet md å styrke rettsmeklingstilbudet ytterligere. Tingretten vil bestrebe seg på å tilby rettsmekling raskt, og er innstilt på å sette av nødvendige tid for å oppnå minnelige løsninger. Mekling er et frivillig tilbud, og brukerne skal aldri oppleve seg presset til å mekle eller til å inngå forlik.
Spesialistgruppen består av embetsdommere som har god meklingskompetanse og som har en særlig interesse for mekling som fagfelt. For tiden er det åtte rettsmeklere i tingretten; Sverre Aarmo, Tina Bergstrøm, Geir Dalene, Kjerstin Daler, Torbjørn Fjeldstad, Inger-Marie Landfald og Anne Kristin Uhre-Nielsen. Det vil være kontinuerlig fokus på kompetanseheving og erfaringsdeling i meklergruppen. Tingretten har god erfaring i å bruke fagkyndige medmeklere (co-mekler). Både rettsmeklerne og medmeklerne skal holde et høyt faglig nivå.
Hva er rettsmekling?
En sivil tvist kan løses ved hjelp av rettsmekling i stedet for hovedforhandling og dom. Selv om konflikten virker fastlås, kan de fleste konflikter mekles. Rettsmekling innebærer at parter/prosessfullmektiger møtes og forhandler om en løsning, med støtte og tilrettelegging fra en mekler. Gjennom forhandlinger kan partene finne løsninger som det ikke er mulig å oppnå dom for, og de kan spare tid og kostnader.
Mekling er en strukturert prosess for å løse konflikter. Rettsmekleren er en nøytral tredjeperson, som forsøker å hjelpe partene med å finne løsninger som de kan akseptere. Med partenes samtykke kan retten oppnevne en ekstern medmekler. Slik oppnevning er særlig aktuelt der rettsmekleren og partene har behov for faglig kyndighet, slik som f.eks. en bygningskyndig. Utgiftene til fagkyndig medmekler må dekkes av partene. Tingretten har god erfaring med bruk av slike hjelpere. Partene kan også be retten om å oppnevne en mekler fra domstolens utvalg av eksterne rettsmeklere eller en rettsmekler utenfor dette utvalget.
Rettsmekling foregår for lukkede dører. Partene unngår dermed den publisitet som ordinær rettsbehandling kan medføre. Parter, advokater og rettsmekler har taushetsplikt om det som foregår under meklingen.
Ledelse/Administrasjon
Domstolleder Ragnhild Borgerud
Nestleder Inger-Marie Landfald
Administrasjonssjef Wendla Dehli Evensen
Seksjonssjef Anne-Lise Neergaard Holøs
Seksjonssjef Bente Andersen