Meddomssaker er «vanlige» straffesaker der både spørsmålet om skyld og straffereaksjon skal avgjøres. Retten settes normalt med én fagdommer og to meddommere. Fagdommeren er profesjonell jurist, og meddommerne (lekdommere) er dommere som ikke er ansatt i tingretten. Meddommerne har normalt ikke juridisk utdannelse.
Utvalget av meddommere bestemmes av kommunene og trekkes tilfeldig for hver enkelt sak. Meddommerne har samme ansvar og myndighet som fagdommeren. Trøndelag tingrett hadde litt over 1.000 meddommere i 2023.
Antallet innkomne og avgjorte meddomssaker har vært synkende. Bakgrunnen for nedgangen antas å være at påtalemyndigheten oftere avgjør de mindre alvorlige sakene på annen måte enn at det tas ut tiltale. Beholdningen av saker er stabilt lav.
Domstolen er organisert for å sikre at saksbehandlingstiden er så lav som praktisk mulig for en forsvarlig iretteføring. Som ledd i arbeidet utarbeidet Trøndelag tingrett i 2022 nye retningslinjer for effektiv saksbehandling, og disse retningslinjene er innarbeidet blant aktørene i 2023. Retningslinjene ble etablert i samarbeid med rettskretsens forsvarere, bistandsadvokater, påtalemyndighet og statsadvokat
Trøndelag tingrett hadde i 2023 en saksbehandlingstid på 1,6 måneder. Av hensyn til eksterne aktører og viktigheten av en forsvarlig forberedelse og gjennomføring er det lite praktisk, realistisk eller hensiktsmessig å redusere den generelle saksbehandlingstiden i denne sakskategorien. Videre skal det nevnes at tingretten har jobbet målrettet med å unngå fristbrudd for saker som skal berammes eller avvikles innen særskilte frister, og de knapt 5 fristbruddene i 2023 skyldes manglende tilgjengelighet hos eksterne aktører.
I virksomhetsplanen for 2023 var Trøndelag tingrett sin målsetning å fortsette å holde saksbehandlingstiden innenfor rammen av lovgivers krav på 90 dager, et mål som er nådd.
Tallene for saksbehandlingen er omregnet til dagens Trøndelag tingrett for hele perioden som fremgår av den grafiske fremstillingen over.