Vold mot konduktør på tog

Høyesteretts kjennelse, 07.05.02., HR-2007-00783-A, (sak nr. 2006/1950), straffesak, anke Den offentlige påtalemyndighet mot A

Rt-2007-632

Dommere: Stabel, Rieber-Mohn, Utgård, Indreberg og Schei

Straffeloven § 127. Vold mot togekspeditør, spørsmål om hva som er en tjenestehandling.

 

A, som på toget fra Moelv til Lillestrøm ble nektet studiemoderasjon da han ikke hadde gyldig studiebevis, nektet å betale full pris, og fikk da av konduktøren beskjed om at han måtte gå av på neste stasjon, som var Hamar. To konduktører geleidet ham til togdøren, men der holdt han seg fast i rekkverkene og nektet å gå ut. Togekspeditøren, også kalt trafikkstyreren, trådte til og trakk ham ned trappen etter jakkeslagene. A sparket da etter ham. Han ble dømt i tingretten, men frifunnet i lagmannsretten.

 

Høyesterett forkastet påtalemyndighetens anke. Togekspeditøren, som er ansatt i Jernbaneverket, er offentlig tjenestemann. Stillingen er imidlertid ikke rettet mot passasjerene, og han utførte derfor ikke en tjenestehandling i kraft av denne stillingen da han dro A av toget. Derimot bisto han konduktørene, som, også etter omorganiseringen av NSB i 1996, er å regne som offentlige tjenestemenn etter straffeloven § 127 tredje ledd. Disse hadde imidlertid ikke selv anledning til å bruke makt overfor passasjerene. Det har bare politiet. Togekspeditøren hadde derfor heller ikke anledning til å utøve makt. Myndighetsutøvelsen skilte seg da etter sin art fra den myndighetsutøvelsen tjenesten gir lovlig adgang til. Det måtte under enhver omstendighet legges til grunn at togekspeditøren var klar over at han ikke hadde rett til å bruke makt. Man var utenfor området der maktbruk, til tross for kompetanseoverskridelse, likevel kan anses som en tjenestehandling.

 

Les avgjørelsen i sin helhet