Landslovjubileet i Høyesterett
I 2024 er det 750 år siden Magnus Lagabøtes landslov, den første loven for hele Norge, var klar. Det markeres over hele landet, også i Høyesterett.
Magnus Lagabøtes landslov er en av de mest betydningsfulle lovene i norsk historie. Loven fra 1274 fungerte fram til slutten av 1600-tallet. Den formet fortiden vår og vi finner mange spor av loven i dagens rettssamfunn.

Magnus Lagabøte i Høyesteretts hus
I trappehallen opp til andre etasje i Høyesteretts hus ble det på 1990-tallet, da bygget ble pusset opp, satt inn marmorplater i en feltinndeling høyt oppe på veggen. På en av av marmorplatene finner du følgende sitat fra Magnus Lagabøtes landslov: Hver vår landsmann i Norges konges rike skal være fredhellig for annen mann innenlands og utenlands.
På de i alt sju marmorplatene satte de som pusset opp bygget inn korte og fyndige sitater fra gammel norsk rett til internasjonale konvensjoner. Tidligere riksantikvar Stephan Tschudi-Madsen, sentral i oppussingen av Høyesteretts hus, skrev: “(...) med enkle midler hever marmorplatene rommets arkitektoniske virkning i arkitektens ånd.”
Sitatet fra Magnus Lagabøtes landslov
Sitatet “Hver vår landsmann i Norges konges rike skal være fredhellig for annen mann innenlands og utenlands” er hentet fra Mannhelgbolken i Landsloven, det vil si den delen av landsloven som handler om rettsvern mot overgrep på liv, legeme eller ære.
"Hver vår landsmann i Norges konges rike skal være fredhellig for annen mann innenlands og utenlands" er den innledende setningen i kapittel 1. Fra sitatet kan man særlig merke seg ordene “hver vår landsmann i Norges konges rike”, forklarer Jørn Øyrehagen Sunde, professor i rettshistorie (UiO):
- Ordene viser at kongen skulle holde alle med lov og rett. Selve ordene er hentet fra eldre rett. Men med Landsloven ble alle, fattig som rik, kvinne som mann, ufødd som gammel, gitt rettigheter og ble medlemmer av rettssamfunnet. Alle, “hver vår landsmann”, fikk altså et vern. Dette var ikke selvsagt i et samfunn med store sosio-økonomiske forskjeller. At alle, uansett sosial og økonomisk bakgrunn, gjennom loven skulle nyte rettsvern, var en ny og radikal måte å tenke på.
Velkommen til Høyesteretts hus
Høyesteretts hus er åpent for publikum på hverdager mellom 08.00 og 15.30. Marmorplaten med sitatet fra Magnus Lagabøtes landslov henger over trappeløpet i vårt åpne publikumsområde.
Fra 1. februar er en helt ny praktutgave av Landsloven stilt ut i publikumsområdet, rett utenfor den største rettssalen i andre etasje.
Ønsker du organisert omvisning i Høyesteretts hus i 2024?
Vi tilbyr omvisninger for grupper på minimum 10 og maksimalt 40 personer gjennom året.
Informasjon om omvisninger i Høyesteretts hus
Arrangementer over hele landet
Landslovjubileet markeres med en rekke arrangementer over hele landet. Bli gjerne med på feiringen!
Nasjonalbiblioteket er nasjonal koordinator for Landslovjubileet
Stortinget feirer den 750 år lange lovhistorien
Møt ridderen, narren og og middelalderkongen Magnus Lagabøte på Historisk museum i Oslo