Årsmeldinger

Høyesteretts årsmelding for 2024 

Høyesterett er landets øverste domstol og en av tre statsmakter. Høyesterett ledes av justitiarius og har i tillegg 19 dommere. Høyesterett behandler alle typer saker og er rikets øverste forfatningsdomstol, forvaltningsdomstol, tvistedomstol og straffedomstol. 

Høyesterett mottok i 2024 2135 anker, og litt over halvparten av disse var i straffesaker.  

Godt over halvparten av de 2135 ankene var anker over kjennelser og beslutninger, altså prosessuelle spørsmål som normalt avgjøres av tre dommere i Høyesteretts ankeutvalg etter skriftlig behandling.  

Flere fengslingssaker for Høyesteretts ankeutvalg
En klar trend i 2024 er flere anker til Høyesterett som gjelder fengslinger og interneringer. Høyesterett mottok i 2024 275 anker som gjaldt fengsling og internering, mot 193 i 2023. Dette utgjør om lag 60 % av kjennelsene i straffesaker. 

- Tingrettene melder om flere fengslingssaker i 2024, og også lagmannsrettene har mottatt flere anker over kjennelser og beslutninger i straffesaker enn tidligere år. Økningen gjenspeiles hos Høyesterett. Det er vanskelig å si noe sikkert om årsaken, men et element kan være at økte ressurser til politi og påtalemyndighet har gjort at flere forhold etterforskes og bringes inn for domstolene, sier justitiarius Toril Marie Øie. 

Prinsipielle spørsmål i avdeling og storkammer
Høyesterett behandler spørsmål innenfor alle rettsområder, og i likhet med tidligere år er det stor bredde i sakene som ble avgjort i 2024. Høyesteretts ankeutvalg må samtykke for at en sak skal slippe inn til muntlig behandling i Høyesterett, og hovedkriteriet er at saken inneholder spørsmål av prinsipiell interesse. Høyesteretts ankeutvalg kan også oppheve en dom fra lagmannsretten dersom den lider av klare feil. Dette omtales ofte som “dom i ankeutvalget” og 20 saker ble avgjort på denne måten i 2024.  

Dersom saken reiser et prinsipielt rettsspørsmål, henviser ankeutvalget den til avdeling. Det er da uten betydning om saken gjelder store samfunnsmessige spørsmål eller hverdagslige problemer. Om den gjelder store eller små verdier, tillegges heller ikke særlig vekt.   

I 2024 avgjorde Høyesterett 42 sivile saker og 37 straffesaker etter muntlig behandling med fem dommere i avdeling. I tillegg ble to sivile saker behandlet av Høyesterett i storkammer, det vil si av elleve dommere. Dette var saken om nakenvisitasjoner i fengsel og saken om eiendomsretten i Karasjok kommune. 

Flere saker om seksuallovbrudd
Høyesterett behandlet i 2024 mange saker om seksuallovbrudd. 12 av 37 straffesaker i avdeling gjaldt seksuallovbrudd. Sakene gjelder både lovtolking og straffutmåling. Flere av avgjørelsene klargjør straffenivået for ulike typetilfeller.  

- Det er vanskelig å si hvorfor det er mange saker om seksuallovbrudd akkurat i 2024. En forklaring på de mange sakene kan være den kraftige økningen i anmeldte seksuallovbrudd i årene etter 2014. Ny teknologi legger også til rette for nye måter å begå kriminalitet på, noe som igjen kan utløse nye rettslige problemstillinger. Et eksempel fra 2024 er saken der en mann for en periode tapte retten til å ha Snapchat på grunn av begåtte overgrep, sier justitiarius Toril Marie Øie. 

Blant de sivile sakene var det flest erstatningssaker og saker som gjaldt forsikring. 

Årsmeldingen inneholder i tillegg til statistikk, artikler og saksomtaler.