Hva gjør en dommerfullmektig?
Dommerfullmektiger gjør mye av det samme som en tingrettsdommer, og dømmer både i straffesaker og i sivile saker. Ansettelsestiden er inntil to år, men den kan forlenges til tre år (se domstolloven § 55 g på lovdata.no).
Som dommerfullmektig vil du få veiledning av en dommer eller sorenskriver.
Bred og verdifull erfaring
Som dommerfullmektig får du bred erfaring fra mange ulike sakstyper og problemstillinger. Du får også verdifull erfaring i å lede rettsmøter og i å ta avgjørelser. Du får dessuten en god innføring i dommeryrket og arbeidet i domstolene, i tillegg til et godt innblikk i hvordan advokater og påtalemyndigheten arbeider.
Det er cirka 130 stillinger som dommerfullmektig ved landets tingretter. Dommerfullmektigene har i snitt fem års yrkeserfaring etter jusstudiet.
Dommerfullmektigens myndighetsområde
For å kunne dømme må dommerfullmektiger ha fullmakt (se domstolloven § 23 på lovdata.no). Vanlig praksis er at dommerfullmektiger etter kort tid får en spesiell fullmakt til å lede hovedforhandling og avsi dommer i utvalgte saker. Etter at tilstrekkelig opplæring og erfaring i dommerfunksjonen er gitt, vil domstolens leder gi en alminnelig fullmakt. Denne gir dommerfullmektiger anledning til å arbeide med de aller fleste saker på lik linje med ordinære tingrettsdommere.
Loven setter noen grenser for hvilke saker en dommerfullmektig kan få fullmakt til å administrere. For eksempel kan de ifølge straffeprosessloven ikke dømme i en straffesak som etter loven kan medføre fengsel i mer enn 6 år.
Detaljerte bestemmelser finner du i Rundskriv G-46/1999 på Justisdepartementets nettside.
Hva kreves?
Ved ansettelse legges det vekt på karakterer fra jusstudiet og arbeidspraksis etterpå. Arbeidserfaring før og under studiet kan det også tas hensyn til. Søkere må ha evne til å arbeide selvstendig og til å samarbeide, samt ha en god skriftlig og muntlig framstillingsevne.
Utlysning og ansettelse
Stillinger som dommerfullmektiger kunngjøres offentlig og ansettes i vanlig konkurranse. Vanligvis vil det bli gjennomført intervju og det innhentes opplysninger fra oppgitte referanser. Ved ansettelsen vil det også bli innhentet politiattest. Dommerfullmektiger ansettes av domstolleder uten behandling i virksomhetens tilsettingsråd.
Lønns- og arbeidsforhold
- Fra 0 til 12 måneder: 560 000 kroner.
- Fra 12 til 24 måneder: 620 000 kroner.
- Fra 24 måneder: 625 000 kroner.
Dommerfullmektigstillingene følger hovedtariffavtalenes bestemmelser.
Dommerfullmektigforeningen (DFF) organiserer dommerfullmektiger. Foreningens styre består av fem styremedlemmer, og hovedarbeidsområdet er medlemmenes lønns- og arbeidsforhold.
Praksiskravet for advokatbevilling
Etter å ha praktisert i to år som dommerfullmektig oppfyller du kravene for å få advokatbevilling (se domstolloven § 220 på lovdata.no). Forutsetningen er at du også har gjennomført og bestått det såkalte advokatkurset med avsluttende eksamen. Praksis i ett år som dommerfullmektig kvalifiserer som den prosedyrepraksis som kreves for å få advokatbevilling (se advokatforskriften § 8-1 på lovdata.no).