De alminnelige domstolene

Høyesterett, lagmannsrettene og tingrettene utgjør det som kalles de alminnelige domstolene. Disse utgjør den dømmende makt i rettssystemet.

Høyesterett

Høyesterett er Norges øverste domstol. De utgjør sammen med Stortinget og Regjeringen landets øverste statsorganer. Høyesterett har 20 dommere, og er en ankedomstol som behandler anker over avgjørelser fra lavere domstoler, både sivile saker og straffesaker. Lederen har tittelen høyesterettsjustitiarius. Se Høyesteretts nettside.

Lagmannsrettene

Lagmannsrettene tar stilling til anker over rettsavgjørelser i sivile saker og straffesaker. Ankene kommer fra tingrettene og jordskifterettene i det geografiske området i lagdømmet. Lederen har tittelen førstelagmann. Det er seks lagmannsretter i Norge.

  • Agder lagmannsrett dekker fylkene Agder samt Vestfold og Telemark
  • Borgarting lagmannsrett dekker fylkene Oslo og Viken unntatt kommunene under Romerike og Glåmdal tingrett
  • Eidsivating lagmannsrett dekker fylket Innlandet og kommunene under Romerike og Glåmdal tingrett i Viken
  • Frostating lagmannsrett dekker fylkene Møre og Romsdal samt Trøndelag.
  • Gulating lagmannsrett dekker fylkene Vestland og Rogaland
  • Hålogaland lagmannsrett dekker fylkene Nordland samt Troms og Finnmark

Tingrettene

Tingrettene er første ordinære domstol. Vi har 23 tingretter i Norge, med til sammen 59 rettssteder. Lederen har tittelen sorenskriver. Alle tingrettene dekker en eller flere kommuner. Dette kalles rettskretsen.

Tingrettene behandler både sivile saker og straffesaker. De behandler også saker om midlertidig sikring, tvangsfullbyrdelse og offentlig skifte av fellesbo, konkursbo og dødsbo. I tillegg registrerer de dødsfall, utsteder skifteattester og notarialbekreftelser.