Tvangssalg av eiendom

For at tingretten skal behandle en sak om tvangssalg, må du ha et tvangskraftig tvangsgrunnlag. Et tvangsgrunnlag vil vanligvis være en panterett eller et lovbestemt pant som sikrer et pengekrav. Tingrettens behandling av et tvangssalg foregår i flere faser og kan vare fra noen uker til flere år.

Når tingretten har mottatt begjæringen

Hvis begjæringen om tvangssalg ikke har mangler, forkynner vi den for saksøkte. Forkynning er en spesiell form for melding om rettslige handlinger og beslutninger. Målet er å sørge for at mottakeren raskt og sikkert blir informert. Hvis det bor husstandsmedlemmer over 18 år på adressen, varsler vi også dem.

Innvendinger til begjæringen  

Saksøkte kan protestere mot tvangssalget innen én måned etter at begjæringen er forkynt. Hvis det kommer innvendinger, kan det være behov for at begge parter får mer tid til å uttale seg. 

Utsettelse av saken

Hvis partene blir enige om en betalingsavtale, kan saksøker be tingretten om en utsettelse. 

Når tingretten beslutter tvangssalg 

Når tingretten beslutter tvangssalg, oppnevner vi en medhjelper (advokat eller eiendomsmegler) til å gjennomføre salget. 

Så lenge tvangssalget ikke er gjennomført, kan saksøkte selge eiendommen selv. Partene bør da be tingretten om å utsette saken.

På alle stadier i et tvangssalg, helt frem til retten har stadfestet et bud, kan saksøkte gjøre opp kravet fra saksøkeren. Saken blir da avsluttet. 

Gjennomføring av tvangssalget  

Medhjelperen klargjør eiendommen for salg, innhenter takstrapport, utarbeider salgsoppgave og gjennomfører visninger og budrunde.

Hvis saksøkte vanskeliggjør salgsarbeidet, kan tingretten beslutte at saksøkte må flytte fra eiendommen mens salget pågår. 

Avslutning av tvangssalget  

Når medhjelperen har fått inn et bud, kan saksøkeren be tingretten om å stadfeste budet. Budet og medhjelperens utkast til fordeling av kjøpesummen (på kravene som er sikret med pant i eiendommen), blir sendt partene og panthaverne med mulighet for å uttale seg.

Det er flere forhold ved et tvangssalg som kan virke prisdempende sammenlignet med et frivillig salg, blant annet fordi det er begrenset hvilke mangler kjøperen kan gjøre gjeldende.

Stadfesting av bud

Når fristen for å uttale seg er utløpt, avgjør tingretten om budet skal stadfestes og eiendommen skal selges til budgiveren.

Avgjørelsen om stadfestelse av budet erstatter kontraktsinngåelsen i et frivillig salg. I samme eller i en separat avgjørelse, avgjør tingretten hvilke kostnader som skal dekkes av kjøpesummen (inkludert godtgjørelse til medhjelperen) og hvilke panteheftelser som får dekning med hvilket beløp. 

Kjøperen betaler kjøpesummen og overtar vanligvis eiendommen på oppgjørsdagen, som er tre måneder etter at medhjelperen forela budet for partene og panthaverne.