Tvangsoppløsning av sameie

Når flere personer eier en eiendom sammen, kalles det et sameie. Hvis en av eierne ønsker å selge sin eierandel, og sameierne ikke blir enige om en frivillig løsning, kan vedkommende be tingretten om oppløsning av sameiet. Slik oppløsning skjer ved at eiendommen selges etter reglene om tvangssalg.

Alle sameiere har rett til å få et sameie oppløst, med mindre partene har avtalt noe annet. Sameigeloven fastsetter at en ting som ikke kan deles uten skade, skal selges etter reglene om tvangssalg. Det er et vilkår at den som krever oppløsning på forhånd sender et varsel til de øvrige sameierne med en rimelig frist. 

Når tingretten har mottatt begjæringen  

Hvis begjæringen om tvangsoppløsning ikke har mangler, forkynner vi den for saksøkte (øvrige sameiere). Forkynning er en spesiell form for melding om rettslige handlinger og beslutninger. Målet er å sørge for at mottakeren raskt og sikkert blir informert. 

Innvendinger til begjæringen  

De saksøkte (øvrige sameiere) kan uttale seg innen én måned etter at begjæringen er forkynt.

Hvis det kommer innvendinger som ikke er klart grunnløse, må kravet om oppløsning avgjøres etter stevning.

Hvis ingen av sameierne har innvendinger mot kravet om oppløsning eller innvendingene er klart grunnløse, kan tvangssalg gjennomføres uten at det foreligger dom eller annet tvangsgrunnlag for oppløsning av sameiet.

Når tingretten beslutter tvangsoppløsning

Hvis tingretten beslutter oppløsning av sameiet og salg av eiendommen etter reglene om tvangssalg, gjennomføres salget som et tvangssalg. 

Har sameierne forkjøpsrett?  

I et tvangssalg har sameierne forkjøpsrett. Sameiere må kreve forkjøpsrett innen bestemte frister.