Hvorfor gruppesøksmål?
I alle rettssaker må omfanget stå i forhold til verdien av det tvisten gjelder. Hvis verdien av det uenigheten dreier seg om er lav, skal det ikke brukes urimelig store ressurser på en rettssak.
Når flere slår sammen kravene sine i et gruppesøksmål, kan sakens verdi mangedobles selv om hvert enkelt krav har liten verdi. Gruppesøksmål gjelder ikke bare for små krav. Det kan også brukes når verdien av de enkelte kravene er høyere, hvis det er mange som er i samme situasjon.
Lav risiko for den enkelte
I et gruppesøksmål skal det være enkelt å slutte seg til saken. Omkostningene er begrenset og forutsigbare for den enkelte. Søksmålet krever også liten innsats og deltakelse fra den enkelte.
Vilkår for gruppesøksmål
- Alle kravene må kunne behandles av retten, med samme sammensetning og etter hovedsakelig samme saksbehandlingsregler.
- Gruppesøksmål må være den beste behandlingsmåten.
- Det er grunnlag for å utpeke en grupperepresentant.
Hvem kan reise et gruppesøksmål
Et gruppesøksmål kan reises av de som fyller vilkårene for å være et gruppemedlem i søksmålet. Gruppesøksmål kan også reises av foreninger, stiftelser eller offentlige organer med oppgave å fremme særskilte interesser. Søksmålet må ligge innenfor deres formål og naturlige virksomhet.
Slik går du fram ved et gruppesøksmål
Stevningen sendes til den lokale tingretten hvor et eventuelt gruppemedlem kunne reist vanlig søksmål. Hvis en forening, stiftelse eller offentlig organ fremmer gruppesøksmålet, sendes stevningen til tingretten hvor organet har sitt hovedkontor. Et gruppesøksmål skal ikke behandles av forliksrådet.
Tingrettens behandling av gruppesøksmålet
Tingretten oppnevner en grupperepresentant som skal ivareta gruppens rettigheter og plikter. Grupperepresentanten behøver ikke være den samme som har tatt ut stevningen. En organisasjon kan også være grupperepresentant. I tillegg skal gruppen som regel ha en advokat som prosessfullmektig.
Tingretten godkjenner eller avviser gruppesøksmålet
Tingretten skal så tidlig som mulig avgjøre om gruppesøksmålet skal fremmes eller avvises. Når et gruppesøksmål er godkjent, skal tingretten varsle, kunngjøre eller på annen måte sørge for at gruppesøksmålet gjøres kjent. Det gjelder overfor dem som kan slutte seg til det eller de som er gruppemedlemmer.
Sakskostnader
Det er grupperepresentanten som har rett og plikt når det gjelder sakskostnadene. Gruppemedlemmene er kun ansvarlige for sakskostnader der dette var satt som et vilkår for registrering i gruppen. Hvis den som reiser søksmålet eller grupperepresentanten krever det, kan tingretten fastsette at et vilkår for registrering i gruppen, er at gruppemedlemmene skal ha ansvar for et fastsatt maksimalbeløp av kostnadene. Det kan også bli stilt krav om at beløpet helt eller delvis skal betales til gruppens prosessfullmektig før registrering.
Hvem kan bli medlem?
Som hovedregel omfatter gruppesøksmålet bare dem som er registrert som gruppemedlemmer. Det enkelte gruppemedlemmet må derfor selv melde seg på gruppesøksmålet innen fristen tingretten setter. Retten skal også vurdere om den som melder seg på har et krav som faller innenfor rammen av gruppesøksmålet.
Når et gruppemedlem er godkjent, skal dette føres inn i tingrettens grupperegister. Medlemmet blir varslet om resultatet.
Tingretten kan også bestemme at noen gruppemedlemmer ikke skal registreres i grupperegisteret. Vilkårene for dette er at de aktuelle kravene gjelder så små verdier eller interesser at et betydelig flertall av dem ikke kan forventes fremmet ved individuelt søksmål. Kravene kan heller ikke forvente å reise spørsmål som krever individuell behandling av dem.
Gruppemedlemmer kan melde seg ut av gruppesøksmålet ved å kontakte tingretten, som fører et utmeldingsregister.