Saksøkte sender tilsvar til stevningen
Et tilsvar skal vanligvis sendes til tingretten innen tre uker. I tilsvaret skal saksøkte opplyse om saksøkerens krav godtas eller ikke, og hvilket resultat saksøkte ønsker (påstand). Saksøkte kan også møte i tingretten og gi et muntlig tilsvar.
Tingretten mottar tilsvaret
Etter at tingretten har mottatt tilsvaret, kontakter vi partene for å legge en plan for den videre behandlingen av saken. Det kan også bli innkalt til et saksforberedende møte, blant annet for å avklare
- om partene ønsker rettsmekling
- hvilke bevis det er i saken
- hvordan bevisføringen skal være
- om det er behov for befaring
- om det er behov for sakkyndige
- tidspunkt for hovedforhandlingen og avsluttende saksforberedelse
Forberedelse til hovedforhandlingen
Før hovedforhandlingen starter, skal alle parter være godt kjent med hvilke påstander og bevis som vil bli ført. Hvis et bevis blir fremlagt i rettsmøtet uten at motparten er kjent med det, kan retten nekte at beviset blir ført eller utsette saken.
Partene får vanligvis frist til å sende inn et siste sluttinnlegg to uker før hovedforhandlingen. Sluttinnlegget skal gi en kort oversikt over påstanden, det faktiske og rettslige grunnlaget, bevisene og et forslag til fremdriftsplan.
Dette skjer i hovedforhandlingen
I en hovedforhandling møtes partene i rettssalen og argumenterer muntlig for saken sin. De som møter er vanligvis dommeren og partene med sine advokater.
Hovedforhandlingen starter
Hovedforhandlingen starter med at dommeren presenterer seg selv, partene og advokatene. Dommeren går deretter kort gjennom partenes krav, grunnlaget for kravene og hvilke bevis som skal føres.
Etter dette redegjør saksøkerens advokat for saken, rettsreglene og bevisene de skal presentere. Advokaten avslutter med en påstand som beskriver hvilket resultat de ønsker. Deretter får saksøktes advokat ordet.
Partene forklarer seg
Før partene gir sin forklaring, må de forsikre at de vil snakke sant. Når partene skal forklare seg, stiller saksøkers advokat spørsmål først, deretter motpartens advokat og til slutt dommeren. Dommeren kan også stille spørsmål underveis. Partene kan også legge fram andre bevis, for eksempel dokumenter eller gjenstander.
Vitnene forklarer seg
Saksøkers vitner forklarer seg først. Både advokatene og dommeren kan stille spørsmål til vitnene. For parter som ikke har advokat, er det en fordel å forberede spørsmålene på forhånd, unngå lange spørsmål og være mest mulig konkret.
Advokatene holder sluttinnlegg
Sist i hovedforhandlingen holder advokatene sine sluttinnlegg, gjerne kalt prosedyre. Her oppsummerer de sitt syn på sakens faktum og hvilken løsning rettsreglene gir. Hver part kan få ordet en siste gang til korte bemerkninger. Deretter erklærer dommeren forhandlingen avsluttet, og partene leverer sakskostnadsoppgaver.
Dom i saken
Dommen skal som hovedregel være klar innen to uker etter at rettsmøtet er avsluttet.