Ankefrist
Det er viktig å levere anken innen ankefristen. Fristen er som regel én måned fra du ble gjort kjent med avgjørelsen. Vær oppmerksom på at ankefristen ikke løper i disse periodene:
- fra lørdag før palmesøndag til og med 2. påskedag
- fra 1. juli til og med 15. august
- fra 24. desember til og med 3. januar
Retten kan likevel bestemme at ankefristen skal løpe. Hvis retten har bestemt dette, vil det stå i avgjørelsen du har mottatt.
Må du betale for å anke en avgjørelse?
Du må betale et gebyr for at lagmannsretten skal behandle anken din.
Hvordan anker du?
Når du fikk tingrettens avgjørelse, fulgte det med en veiledning om anke. I veiledningen finner du informasjon om hvordan du går fram for å anke. Hvis du har advokat, er det vanlig at advokaten sender inn en skriftlig anke til tingretten. Du kan også møte opp i tingretten og anke muntlig.
Hva skal anken inneholde?
I anken må du beskrive hva du mener er feil med tingrettens avgjørelse. I veiledningen om anke finner du flere opplysninger om hva en anke skal inneholde. Det finnes ikke et eget skjema for anke.
Når tingretten har mottatt anken, blir den sendt til motparten. Motparten får en frist for å komme med tilsvar. Når tilsvaret er klart eller fristen er ute, sender tingretten saken til lagmannsretten.
Hvilke avgjørelser kan du anke?
Du kan anke dommer, kjennelser og beslutninger fra tingretten. For dommer og kjennelser kan du anke over:
- feil i de faktiske forholdene som retten har beskrevet
- feil rettsanvendelse (at loven er tolket feil)
- feil i saksbehandlingen
Du kan bare anke en beslutning, hvis du mener at
- retten ikke skulle tatt avgjørelsen på det lovgrunnlaget som ble brukt
- avgjørelsen åpenbart er uforsvarlig eller urimelig
En anke over beslutning kan i enkelte tilfeller bli behandlet som et krav om at tingretten omgjør avgjørelsen sin. Denne avgjørelsen kan du anke til lagmannsretten.
Lagmannsretten kan nekte å behandle en anke helt eller delvis hvis
- den kommer til at tingrettens avgjørelse ikke vil bli endret
- tingrettens dom dreier seg om verdier på under 250 000 kroner (anke over kjennelse har ingen nedre beløpsgrense)
Du kan også anke avgjørelser fra jordskifterettene.
Lagmannsrettens behandling av anken
Lagmannsretten behandler som regel en sivil sak med tre fagdommere. Partene kan i tillegg kreve innkalling av to meddommere. Meddommerne dømmer på like fot med fagdommerne. I enkelte sakstyper kan lagmannsretten ha en annen sammensetning av dommere. Flertallet avgjør resultatet i saken.
I saker som krever mye fagkunnskap, blir to fagkyndige meddommere med. Dette gjelder for eksempel i barnevernssaker og arbeidsrettssaker.
Hovedforhandlingen/rettsmøtet foregår stort sett på samme måte som i tingretten. Anker over kjennelser og beslutninger blir som regel behandlet skriftlig med tre fagdommere.
Anke til Høyesterett
Du kan anke en avgjørelse fra lagmannsretten videre til Høyesterett. Anker til Høyesterett krever samtykke fra Høyesteretts ankeutvalg. Les mer om saksbehandlingen på Høyesteretts nettsted.