Påtalemyndigheten kan også anke til fordel for tiltalte. Ankefristen er på to uker. Den som er fornærmet eller krenket ved en straffbar handling, har ikke rett til å anke dommen. Det kan heller ikke pårørende eller etterlatte.
Hva kan ankes?
Anken kan gjelde
- bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet
- straffutmålingen
- saksbehandlingen
- lovanvendelsen
Hvis den tiltaltes anke gjelder bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet, skal lagmannsretten ta stiling til på nytt om tiltalte har gjort det som står i tiltalebeslutningen eller ikke. Dette kalles full ankebehandling, fordi lagmannsretten her vurdere alle sider av saken.
Hvis anken bare gjelder saksbehandlingen i tingretten, skal du beskrive den feilen som du mener er gjort. Det er også en fordel om du forklarer hvorfor du mener at dommen er gal. Hvis det er kommet inn nye bevis i saken, bør også dette nevnes.
Anker over kjennelser og beslutninger (altså ikke en dom) i tingrettene behandles av tre lagdommere. Som hovedregel avgjøres saken ut i fra saksdokumentene.
Ikke alle anker behandles
Lagmannsretten skal vurdere alle anker, men ikke alle anker blir fremmet til full ankebehandling i lagmannsretten. Hvis lagmannsretten nekter å behandle anken, skal den gi en skriftlig begrunnelse for dette.
I saker hvor påtalemyndighetens påstand var bot, inndragning eller tap av førerkort, og retten ikke avsa dom for annen straffereaksjon, er utgangspunktet at anken ikke fremmes. Likevel kan lagmannsretten samtykke til å behandle en slik sak når saklige grunner taler for det.
I andre saker kan anken avvises når lagmannsretten finner det klart at den ikke vil føre frem. En anke fra påtalemyndigheten som ikke er til fordel for siktede, kan avvises når retten mener at anken gjelder spørsmål av mindre betydning.
Hvem skriver anken?
Forsvareren din kan gi deg råd om du bør anke eller ikke, og kan hjelpe deg med å skrive ankeerklæringen. Du kan også få hjelp til dette i domstolen, hos påtalemyndigheten eller en ansatt i fengselet. Ankeerklæringen må undertegnes av deg.
Hvordan behandles anken?
Ved full ankebehandling settes retten med to fagdommere og fem meddommere som avgjør spørsmålet om skyld og straff. Alle stemmer teller likt.
Det må være et kvalifisert flertall blant de sju for at den tiltalte skal dømmes skyldig. Det vil si at minst fem må stemme for domfellelse. Minst én av fagdommerne må være blant de fem. Hvis ikke skal tiltalte frifinnes.
Alle andre avgjørelser i saken avgjøres ved alminnelig flertall. Fagdommere og meddommere er sammen om alle avgjørelser.
Ved begrenset ankebehandling behandler retten anke over straffeutmålingen, lovanvendelsen eller saksbehandlingen. Rettens sammensetning i begrensede anker er slik:
- straffeutmåling i saker med strafferamme på mer enn seks års fengsel: To fagdommere og fem meddommere
- straffeutmålingen i saker med strafferamme på inntil seks års fengsel: Tre fagdommere.
- lovanvendelsen: Tre fagdommere.
- saksbehandlingen: Tre fagdommere.