I en meddomsrettssak er meddommere med på å avgjøre en straffesak sammen med en fagdommer. I tingretten blir retten vanligvis satt med én fagdommer og to meddommere. Alle har én stemme hver.
Tiltalebeslutningen
Tingrettens behandling starter når vi mottar påtalemyndighetens tiltalebeslutning og eventuelle bevisoppgave. Tiltalebeslutningen beskriver den straffbare handlingen og hvilke lover som er brutt, mens bevisoppgaven lister opp hvilke bevis påtalemyndigheten vil presentere. Bevis kan for eksempel være vitner, videoer eller dokumenter. Tingretten finner en passende dato for rettsmøtet, som i meddomsrettssaker heter hovedforhandling.
Hovdedforhandlingen
Under hovedforhandlingen har tiltalte rett til en forsvarer. Forsvareren blir oppnevnt av tingretten og betales av det offentlige. Tiltalte kan vanligvis velge forsvarer selv. Hvis tiltalte velger en forsvarer som bor utenfor domstolens rettskrets, må tiltalte vanligvis betale forsvarerens reise- og oppholdskostnader.
Hovedforhandlingen starter med at dommerne (fagdommer og meddommere) kommer inn i rettssalen. Alle som er til stede, må reise seg. Fagdommeren presenterer alle aktørene og spør deretter om det er noen som mener at dommerne er inhabile. Aktor leser opp tiltalebeslutningen, og fagdommeren spør om tiltalte erkjenner straffeskyld.
Aktor holder innledningsforedrag
Aktor holder innledningsforedraget sitt og redegjør for saken og bevisene som vil bli lagt fram. Forsvareren kan deretter gi noen korte innledende merknader.
Tiltalte forklarer seg
Den tiltalte kan forklare seg, men har ingen plikt til det. Tiltalte blir bedt om å snakke sant, men er den eneste som ikke kan straffes for å snakke usant i retten.
Rettens leder (fagdommeren) stiller vanligvis det første spørsmålet til tiltalte. Deretter får aktor, forsvarer, bistandsadvokater, sakkyndige og meddommerne stille spørsmål til tiltalte.
Fornærmede og vitner forklarer seg
I saker hvor fornærmede har bistandsadvokat, skal fornærmede forklare seg før tiltalte.
Vitnene forklarer seg etter at tiltalte har gitt sin forklaring. Vitnene må avgi en forsikring om at de vil snakke sant. Vitner som står tiltalte nær, kan be om å bli fritatt fra å forklare seg.
Den parten som har kalt inn vitnet, starter med å stille spørsmål. Bistandsadvokaten, dommerne og de sakkyndige får også stille spørsmål til vitnene. Tiltalte kan stille spørsmål til vitnet gjennom forsvareren sin.
Gjennomgang av bevis
Alle bevis som aktor og forsvarer mener er relevante for rettens avgjørelse, må bli lagt fram og gått gjennom under hovedforhandlingen. Bevis som bilder, dokumenter og gjenstander kaller vi realbevis. Typiske realbevis er bilder fra åstedet, DNA-analyser, analyse fra Rettsmedisinsk institutt, loggutskrifter fra mobiltelefoner, politirapporter som beskriver ransaking og beslag, eller legeerklæringer som beskriver skader på fornærmede og tiltalte.
Tiltalte har rett til å få uttale seg etter hvert bevis som blir lag fram.
Sakkyndige forklarer seg
Hvis saken krever det, kan retten kalle inn sakkyndige. Sakkyndige kan være psykiatere, rettsmedisinere eller tekniske eksperter. Dette kan være nødvendig hvis det er tvil om tiltalte var tilregnelig da gjerningen ble begått, eller hvis det er behov for faglig ekspertise av andre grunner. De sakkyndige forklarer seg etter at alle vitner har forklart seg og alle realbevis er lagt fram. Vanligvis er de sakkyndige til stede under hele hovedforhandlingen.
Avslutning
Hovedforhandlingen blir avsluttet med at aktor, forsvarer og bistandsadvokat oppsummerer saken. De går gjennom hvordan de mener bevisene bør forstås, hvilken løsning rettsreglene gir, og hvilket utfall de mener saken bør få.
Aktor legger ned påstand om hvilken straff tiltalte bør få, eller frifinnelse hvis aktor mener at bevisene ikke holder til domfellelse. Forsvareren vil på sin side legge ned påstand om frifinnelse eller at tiltalte behandles på mildeste måte.
Bistandsadvokaten vil i sitt sluttinnlegg ha særlig fokus på erstatningskrav fra fornærmede. Aktor, forsvarer og bistandsadvokat har anledning til å få ordet en siste gang.
Også tiltalte har rett til å komme med en sluttkommentar før retten heves.
Domskonferanse
Rettens leder erklærer at forhandlingene er avsluttet. Så trekker dommerne seg tilbake. Kort tid etter møter dommerne til domskonferanse, hvor de skal diskutere og avgjøre saken. Diskusjonen er konfidensiell.
Dommerne kan bare bygge på det de har fått vite om saken under hovedforhandlingen. Hvis dommerne mener tiltalte er skyldig, må de også ta stilling til hvilken straff tiltalte skal få.
Fagdommeren skriver dommen, som må underskrives av alle dommerne. Dommen blir lest opp for tiltalte i et rettsmøte eller blir meddelt (forkynt) på annen måte.