Fornærmede og etterlatte som skal forklare seg i en rettssak får status som vitner. De har egne rettigheter i en rettssak.
Deltakelse i rettssaken
Fornærmede og etterlatte kan være til stede i alle rettsmøter, med mindre dommeren bestemmer noe annet. Fornærmede og etterlatte har rett til å følge hele rettssaken. Andre vitner kan følge rettssaken først etter at de selv har gitt forklaring.
Rekkefølge på vitneforklaringene
Hvis fornærmede og etterlatte har krav på bistandsadvokat, skal fornærmede forklare seg før tiltalte. I enkelte tilfeller kan også etterlatte forklare seg før tiltalte. Fornærmede og etterlatte med bistandsadvokat har rett til å kommentere bevisene som legges frem underveis, og til å komme med en sluttbemerkning. Dette kan du få hjelp til av bistandsadvokaten din.
Bistandsadvokat
Bistandsadvokaten skal ivareta fornærmedes og etterlattes rettigheter under etterforskningen og rettssaken. Det er det offentlige som betaler bistandsadvokaten. Både fornærmede og etterlatte kan ha rett til bistandsadvokat, se straffeprosessloven § 107 a på lovdata.no. Det gjelder for eksempel fornærmede i saker om enkelte typer seksuelle overgrep samt etterlatte etter en person under 18 år som døde etter å ha vært utsatt straffbar handling. Du kan også ha rett på bistandsadvokat for eksempel i en veldig alvorlig sak. Bistandsadvokaten kan stille spørsmål til tiltalte, vitner og sakkyndige.
Privat advokat
Fornærmede og etterlatte som ikke har rett til bistandsadvokat, kan selv ordne seg med en advokat til å representere seg i saken. Denne advokaten vil ikke ha andre rettigheter under rettsaken enn det fornærmede og etterlatte har.
Erstatningskrav
Har du bistandsadvokat kan denne legge frem et krav om erstatning. Hvis du ikke har bistandsadvokat, kan du fremlegge erstatningskravet ditt til aktor i saken. Aktor avgjør om kravet tas med i videre.
Fornærmede eller etterlatte kan få status som parter for den delen av straffesaken som gjelder erstatningskravet.
Ingen mulighet for å anke
Fornærmede og etterlatte har ikke mulighet til å anke avgjørelsene mot den tiltalte.