Hva skjer i retten?

Hva skjer før, under og etter rettssaken for deg som er vitne.

Før du møter i retten

Når du mottar en innkalling, bør du straks si fra til arbeidsgiver, slik at fraværet er varslet i god tid. Avklar tidligst mulig med de som har innkalt deg (domstolen, politiet eller advokat) om tidspunktet  ikke passer.

I forkant av rettssaken kan du notere ned mest mulig av det du husker om saken. Disse notatene kan du godt ta med deg. Videre kan du forberede deg ved å lese notater, brev, dokumenter og liknende. Derimot bør du ikke snakke med andre om saken.

Oppmøte

I alle tinghus er det en resepsjon der du kan få hjelp til å finne venterommet til rettssalen. Ta med innkallingen. Der står det i hvilken sal saken foregår. Vent utenfor salen. Du blir hentet når det er din tur. Vær forberedt på å vente, rettssaken er allerede i gang når du skal inn. Før du og andre vitner slipper til, skal advokatene beskrive hva saken gjelder og hva man er uenige om. Deretter skal partene (i sivile saker) eller tiltalte (i straffesaker) forklare seg. Dette får vitner ikke høre på, fordi de ikke skal påvirkes av det som sies før de selv skal gi forklaring. Det er vanskelig å beregne hvor lang tid dette tar. Hvis spesielle årsaker gjør det vanskelig for deg å vente, så ta det opp på forhånd med den som har innkalt deg.

Vitneforklaring og forsikring

Når du kommer inn i rettssalen, blir du bedt om å stå ved vitneboksen. Så blir du spurt om hva du heter, hvor du bor og så videre. Deretter om du på noen måte er i slekt med tiltalte, fornærmede eller partene i saken. Også andre omstendigheter må du fortelle om, for eksempel felles økonomiske interesser. Det kan være at du på grunn av din stilling, slektskap eller lignende ikke skal avgi forklaring, eller at du har rett til å la være. Dette vil dommerne i så fall gjøre deg oppmerksom på.

Du må avgi forsikring før du forklarer deg. Først vil dommeren be deg om å forklare den rene og fulle sannhet uten å legge skjul på noe. Dette skal du avgi forsikring om. Stående sier du: «Det forsikrer jeg».

Du blir så bedt om å fortelle det du vet om saken.

Hvis du ikke er helt sikker på hva du skal forklare deg om, kan du be om at det stilles spørsmål. Du må også opplyse om det som du antar har betydning for saken, selv om du ikke blir spurt direkte om det. Dersom du er i tvil eller ikke husker hva som foregikk, så si fra. Du kan støtte deg til notater, men selve forklaringen skal være muntlig. Kommer du på noe du skulle ha sagt i etterkant, så kontakt advokaten eller aktor. Når du har forklart det du husker, vil du få oppfølgingsspørsmål fra dommeren og de som representerer partene i saken.

Falsk forklaring er straffbart med inntil fem års fengsel.

Hvordan får jeg vite dommen?

Hvis du ikke har erstatningskrav mot tiltalte eller bistandsadvokat, må du selv kontakte domstolen om du vil vite utfallet.

Anke

Dersom saken blir anket fra tingretten til lagmannsretten, må du mest sannsynlig gi ny vitneforklaring i lagmannsretten. Skulle saken ankes helt til Høyesterett, behandles saken kun med advokatene tilstede.