- Det beste er å jobbe med noe så samfunnsnyttig

Fra venstre: Designer Vilde Bruvik, designer Ruben Horn, utvikler Tobias Ørstad, utvikler Tor Martin Frøberg Wang. Foto: Domstoladministrasjonen

Norges domstoler har fått en ny og mer brukervennlig versjon av dommernes sidegjøremålsregister takket være studentene Tor Martin Frøberg Wang, Tobias Ørstad, Vilde Bruvik og Ruben Horn fra BEKK.

Sidegjøremålregisteret er en oversikt over tillitsverv, investeringer og annet som en dommer har ved siden av jobben som dommer, og gjør det enklere for offentligheten å sjekke en dommers habilitet.

Gjør domstolene mer pålitelig
Tor Martin Wang studerer datateknologi på NTNU, og synes at det de har utviklet hos Domstoladministrasjonen har svært høy samfunnsnytte.

– Jeg føler at arbeidet vi har lagt i prosjektet bidrar både til å gjøre hverdagen lettere for de i Domstoladministrasjonen som skal bruke tjenesten, og det bidrar til å øke påliteligheten til domstolene ved å enklere tilby innsyn for offentligheten.

Wang er svært fornøyd etter sommeren hos Domstoladministrasjonen.

– Vi har fått lage et helt nytt prosjekt fra bunnen av, noe som var spennende da vi også fikk mye frihet til å velge teknologi og retning selv.

Slik ser det nye registeret ut.
Slik ser det nye registeret ut. Foto: Skjermdump.

Fokus på kodekvalitet
I det nye registeret kan man enkelt søke opp navnet på en dommer, et selskap, forening eller en domstol, og få opp resultater som sier noe om hva slags andre verv eller interesser en dommer i en norsk domstol kan ha.

Også utvikler Tobias Ørstad trekker frem samfunnsnytten i arbeidet som givende, og er svært fornøyd med arbeidet de har gjort.

– Vi så den knotete løsningen som eksisterte før, og det var lett å forstå nytten i det vi laget. Jeg synes vi leverer et veldig bra design, og et velutviklet produkt hvor vi har fokusert mye på kodekvalitet og det å levere fra oss noe som noen andre skal ta over, sier Ørstad.

Illustrasjon av hvordan registeret ser ut for en dommer som skal registrere et nytt sidegjøremål.
Slik ser registeret ut for en dommer som skal registrere et nytt sidegjøremål. Foto: Skjermdump

Nytt designsystem
Ruben Horn studerer til vanlig industriell design, og brukte domstolenes helt nyutviklede designsystem i jobben med å lage det nye registeret. 

– For meg personlig er det første gang jeg jobber på et prosjekt der jeg bruker et designsystem jeg ikke har vært med på å utvikle. Det gjorde at begynnelsen av prosjektet gikk mye fortere, da man nesten bare kunne begynne å produsere utkast til grensesnitt.

Hva slags forventinger hadde du til å jobbe med IT i domstoladministrasjonen før du startet?

– Da jeg fikk høre at jeg skulle jobbe med Domstoladministrasjonen fryktet jeg at vi måtte mange år tilbake i tid på alle systemer, men jeg ble veldig positivt overrasket over hvor oppdatert IT-miljøet var og hvor godt samarbeidet fungerte.

Bjørn Are Lyngstad, seksjonssjef i avdeling for informasjon og teknologi, er imponert over studentene.

– Dette er første gang vi prøver oss med et sommerprosjekt med studenter i dette omfanget. Vi er veldig imponert over det sommerprosjektet har levert, og hvordan de har tatt i bruk våre interne teknologiske plattformer. Vi er i tillegg imponert over måten de har samhandlet med våre interne brukere, og hvordan de har fått opp en løsning som svarer godt på behovet, sier Lyngstad.

Også studentene er svært fornøyd etter årets sommerjobb.

– Jeg har fått et svært positivt inntrykk av Domstoladministrasjonen. De har mye ressurser og har mange spennende prosjekter på gang, sier Tor Martin Wang.

Til toppen