Lik uniformering på sikkerhetsbetjentene

Sikkerbetjentene Gabor Matthias de Groot (til venstre) og Tore Ervik (til høyre) i Gulating lagmannsrett viser frem de nye antrekkene til sikkerhetsbetjentene. Foto: Gulating lagmannsrett

I høst har sikkerhetsbetjenter i Bergen tingrett, Gulating lagmannsrett og Trondheim tinghus fått lik uniformering. Oslo tinghus og Borgarting lagmannsrett er også i gang med å bytte ut uniformeringen. Tidligere har domstolene bestemt antrekkene til sikkerhetsbetjentene selv.

Domstolenes uniformskonsept skal formidle et helhetlig og profesjonelt bilde av vakttjenesten, og bidra til å formidle sikkerhet, respekt, service og ansvar. Uniformeringen skal benyttes i det daglige arbeidet.

Sikkerhetsbetjentene i Bergen tingrett er de som har fått størst forandring. Tidligere gikk de kledd i blå skjorter og svarte bukser. Nå går de i dress.

Sikkerhetsleder Per Erik Kolstad (nummer to fra høyre) viser frem uniformen sammen med tre av sikkerhetsbetjentene.
Sikkerhetsleder Per Erik Kolstad i Bergen tingrett (nummer to fra høyre) viser frem den nye uniformeringen sammen med tre av sikkerhetsbetjentene. Foto: Bergen tingrett

– Vi har fått hyggelige tilbakemeldinger og mye skryt både fra ansatte og besøkende. Folk setter pris på at vi er likt kledd, og at de synes det er et stilig antrekk. Uniformeringen levner ingen tvil om at vi er sikkerhetsbetjenter. Vi er veldig fornøyde, sier Per Erik Kolstad, sikkerhetsleder i Bergen tingrett.

Sikkerhetsleder Espen Husby i Gulating lagmannsrett er også veldig fornøyd.

– Det er jo veldig bra at domstolene har fått lik uniformering. Det er jo bra at vi profilmessig kan fremstå samlet ut mot publikum som kommer til domstolene. Nå ser de som kommer hit at vi hører til her, sier Husby.

Sikkerhetsleder Espen Husby (til høyre) og sikkerhetsbetjent Gabor Matthias de Groot (til venstre) viser frem de nye antrekkene til sikkerhetsbetjentene.
Sikkerhetsbetjent Gabor Matthias de Groot (til venstre) i ytterjakke og sikkerhetsbetjent Tore Ervik (til høyre) i dress. Foto: Gulating lagmannsrett

 

Servicevennlig uniform

– Jeg er fornøyd med at vi har valgt en uniform som er dempet i forhold til vakt eller politiuniform. Dette er jo en mer servicevennlig uniform. Og så er de behagelige å gå med. Det er jo dress og skjorte, forteller Husby. 

Like uniformer i domstolene er også positivt for aktørene som møter i ulike domstoler.

– Det er positivt for aktørene. Særlig for advokatene som reiser fra domstol til domstol vil kjenne igjen hvem som hører til i domstolene. Servicemessig er de nye uniformene mye bedre enn tidligere uniformer vi har brukt, forteller Husby.  

Sikkerhetsbetjent Gabor Matthias de Groot i Gulating lagmannsrett er veldig fornøyd med den nye uniformeringen.

– Den nye uniformen er veldig bra. Den er dempende og nøytral og mer servicevennlig, men det er likevel synlig at vi er sikkerhetsbetjenter. Jeg har opplevd at det er veldig lett å snakke med folk med de nye antrekkene. Folk er ikke redde for å ta kontakt med oss, sier de Groot.

Sikkerhetsleder Espen Husby (til høyre) og sikkerhetsbetjent Gabor Matthias de Groot (til venstre) viser frem de nye antrekkene til sikkerhetsbetjentene.
Sikkerhetsbetjentene Gabor Matthias de Groot (til venstre) og Tore Ervik (til høyre) i Gulating lagmannsrett viser frem antrekkene de bruker. Foto: Gulating lagmannsrett

Ønsket å tone ned maktuttrykket

Kjell Arne Reisch, seniorrådgiver for sikkerhet og beredskap i Domstoladministrasjonen forteller at uniformeringen er utarbeidet i samarbeid mellom Domstoladministrasjonen og sikkerhetssjefene.

– Jeg og sikkerhetssjefene ønsket å tone ned maktuttrykket, og heller innføre mer «service og sikkerhet med et smil». Å møte publikum og yte service med sikkerhet i bakhodet er selve jobben, men måten publikum møtes på er viktig, og gir en naturlig autoritet om dette gjøres riktig. Merkingen på den nye uniformeringen og skiltet man bærer på brystet levner heller ingen tvil om at man jobber i domstolen, og alle sikkerhetsbetjentene ser like ut, forteller Reisch.

Til toppen