Norge er nest best i rettsikkerhet

I en rettssak i en norsk domstol kan du kjenne deg trygg på at rettsikkerheten er høy. Her er tingrettsdommer Annika Lindstrøm i saken mot Philip Manshaus i Asker og Bærum tingrett i 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ NTB.

- Tallene viser at vi har uavhengige domstoler som treffer riktige avgjørelser til riktig tid, mener direktøren i Domstoladministrasjonen. 

The World Justice Project måler hver år hvordan mennesker over hele verden opplever rettssikkerheten i sitt hjemland, og gir ut rapporten «WJP Rule of Law». I år kommer Norge svært godt ut av undersøkelsen – kun slått av danskene.

- Rule of law handler mye om uavhengige domstoler som treffer riktige avgjørelser til riktig tid. Det har vi i Norge! Resultatet er et klapp på skuldra for rettsstaten Norge og for Norges domstoler, sier Sven Marius Urke, direktør i Domstoladminstrasjonen.  

Hva er det med danskene?
At førsteplassen glipper, og går til Danmark, begynner å bli en tradisjon. Urke mener vi har noe å lære av danskene som han mener fremstår som spesielt utviklingsorienterte og endringsvillige. 

- De er veldig fokuserte på brukernes behov og får mye ut av begrensede ressurser. Rettsprosessene synes enklere og raskere enn våre og de har generelt sett en svært praktisk tilnærming til problemstillingene. Det er mulig vi har noe å lære av deres resultatorienterte og pragmatiske tilnærming – både i Domstoladministrasjonen og i domstolene, sier Urke.  

Se hele undersøkelsen her: https://worldjusticeproject.org/sites/default/files/documents/WJP-ROLI-2020-Online_0.pdf

Norge topper «Åpenhet»-kategorien

Under begrepet «rettssikkerhet» i denne undersøkelsen, finner vi flere underkategorier:

 • Fravær av korrupsjon
 • Maktfordeling
 • Sikkerhet
 • Åpenhet
 • Sivil prosess

I kategorien «Åpenhet» troner Norge på førsteplass.  Faktoren måler hvorvidt et lands regjering deler informasjon, gjør befolkningen i stand til å gå sine folkevalgte etter i sømmene, og hvorvidt informasjon om rettigheter om lover og er tilgjengelig for befolkningen.

Norge ligger på fjerdeplass i kategorien «Sikkerhet» - likt som i fjor, og på andreplass i de andre underkategoriene.

Tallene fra undersøkelsen er basert på spørreundersøkelser av 130.000 husholdninger og 4000 ekspertuttalelser verden over. 

Les også: Rule of Law-indeksen for 2019

Topp 10-lista viser at det er de nordiske landene som gjør det aller best.

 1. Danmark
 2. Norge
 3. Finland
 4. Sverige
 5. Nederland
 6. Tyskland
 7. New Zealand
 8. Østerrike
 9. Canada
 10. Estland

De ti landene med lavest plassering er:

 1. Zimbabwe
 2. Pakistan
 3. Bolivia
 4. Afghanistan
 5. Mauritania
 6. Kamerun
 7. Egypt
 8. Kongo.
 9. Kambodsja.
 10. Venezuela.

 

Til toppen