Rollespill

På denne siden finner du et rollespill som kan brukes av en skoleklasse.

Rollespill om en rettssak

For å lære mer om hva som skjer i en rettssal, kan en skoleklasse gjennomføre en fiktiv rettssak. Alt du behøver for å gjøre om klasserommet til en rettssal, finner du i rollespillet "Sjalusi med voldelig etterspill". Det eneste som trengs i tillegg, er deltakernes fantasi. Rollespillet  bør helst ha elleve deltakere eller flere. Minimum antall deltakere er seks.

Bakgrunn for rettssaken

En gutt har anmeldt en annen til politiet for vold, og politiet har senere tatt ut tiltale. Det vil si at saken går til retten.

Bakgrunnen er at en stor gruppe ungdommer, deriblant den tiltalte, var samlet ved et utested. Den som anmeldte ham (den fornærmede i saken) kom til stedet litt senere.
Det oppstod bråk og det er fastslått at den tiltalte en eller flere ganger slo den fornærmede. Hvordan kan retten være sikker på at den tiltalte skal dømmes? Finnes det bevis og kan retten stole på vitnene?

Det tar 2-3 timer å forberede og gjennomføre dette rollespillet. Det vil gi mye kunnskap om domstolene og rettsvesenet. Rollespillet krever litt forkunskaper om rettsvesenet, så se gjennom lærerveiledningen først. 

Dokumenter til rollespillet

I tiltalen og forklaringen  (word-dokument) kan du lese påtalemyndighetens tiltale, samt  forklaringene som tiltalte og andre har gitt til politiet.

I rolleveiledningen (word-dokument) går det fram det hva hver enkelt må gjøre og si.

I lærerveiledningen (word-dokument) finnes tips for gjennomføringen.

 

Til toppen