Spørsmål om tidligere prikkbelastnings betydning for varigheten av tapet av førerkort

HRdom, 22.12.2009, HR-2009-02404-A, (sak nr. 2009/1735), straffesak, anke over dom

Den offentlige påtalemyndighet (statsadvokat Petter Sødal) mot A (advokat Erik Keiserud)

Forskrift 19. september 2003 nr. 1164 om prikkbelastning

Dommere: Tønder, Endresen, Matheson, Bårdsen, Skoghøy

Saken gjaldt tap av retten til å føre motorvogn etter forskrift 19. desember 2003 nr. 1660 om tap av retten til å føre motorvogn mv. (tapsforskriften). Spørsmålet var hvilken betydning det får for lengden av tapet at siktede fra før var registrert med to prikker i medhold av forskrift 19. september 2003 nr. 1164 om prikkbelastning (prikkbelastningsforskriften).

Etter tapsforskriften § 2-2 nr. 3 skal det ved en hastighet i intervallet 76–82 km/t i 50-sonen fastsettes tap av føreretten med en tapslengde utmålt innenfor en tidsramme av tre til seks måneder. Paragraf 2-9 andre ledd regulerer hvilken betydning det skal ha for tapslengden at siktede tidligere er ilagt prikker etter prikkbelastningsforskriften. Det heter her at ”tapsperioden” forlenges med tre måneder for til og med fire prikker og med fem måneder for til og med syv prikker.

A ble tatt i å ha kjørt med 81 km/t i en 50-sone. Etter å ha nektet å vedta forelegg, ble han i tingretten dømt til å betale en bot på 9 000 kroner og tap av retten til å føre motorvogn i åtte måneder. Han anket over inndragningen, og lagmannsretten reduserte tapstiden til syv måneder. Lagmannsretten la til grunn at det med uttrykket ”tapsperioden” siktes til den angitte tidsrammen som tapet skal utmåles innenfor, og at tapslengden fastsettes skjønnsmessig innenfor den utvidete rammen. Påtalemyndigheten anket over denne forståelsen, idet det ble anført at registrerte prikker skal ha den virkning at den tapslengden som ellers ville ha blitt utmålt, skal forlenges med henholdsvis tre og fem måneder.

Høyesterett ga påtalemyndigheten medhold. Løsningen fulgte klart ut fra forskriftens ordlyd, slik uttrykket ”tapsperioden” må forstås andre steder i forskriften. Selv om bestemmelsen var inntatt i tapsforskriften, som forutsetter bruk av skjønn både ved avgjørelsen av om tap av føreretten skal idømmes og for hvor lang tid, var det ved tolking av denne bestemmelsen naturlig å se hen til prikkbelastningsforskriftens system, der virkningen i utgangspunktet er skjematisk angitt. Siden kjøring med 81 km/t lå like under øvre grense for når tap av føreretten i tidsrammen tre til seks måneder kommer til anvendelse, ble utgangspunktet tatt i en tapsperiode på fem måneder. Samlet tapsperioden ble derfor satt til åtte måneder.

Les avgjørelsen i sin helhet