Har du lyst til å bli meddommer?
Invalid Date

Å være meddommer i domstolene er en viktig oppgave. Nå har du muligheten til å melde din interesse!
Mange kommuner har startet arbeidet med å finne nye meddommere for valgperioden 2025-2028. Hvis du ønsker å bli meddommer, har du nå sjansen til å melde interesse til kommunen din.
Et viktig verv
Meddommere selv mener at vervet er både interessant, lærerikt og spennende. Kanskje nettopp du har lyst til å utfordre deg selv, og ta på deg et viktig verv i samfunnet vårt?
Rettssikkerheten i Norge er en av de høyeste i verden, men vi tar den ikke for gitt. En viktig grunnpilar er at “vi skal dømmes av våre likemenn”. Derfor er vi avhengig av at innbyggere stiller opp som meddommere i domstolene.
Hva gjør en meddommer?
Meddommere deltar i straffesaker i tingrettene og lagmannsrettene. Det betyr at du som meddommer deltar i rettsmøter i domstolen. Sammen med en fagdommer og en annen meddommer skal du med nøytral innstilling og god fornuft vurdere om den tiltalte er skyldig og hva slags straff vedkommende eventuelt skal få. I lagmannsretten deltar flere fagdommere og meddommere i saken. Meddommere er også noen ganger med på å avgjøre tvister i sivile saker.
– Det er et viktig prinsipp i norsk strafferett at vi skal dømmes av våre likemenn. I straffesakene er meddommerne derfor alltid i flertall når retten vurderer bevisene og loven for å bestemme om en tiltalt er uskyldig eller skyldig, og hva straffen i så fall skal gå ut på. Dette er ofte vanskelige avgjørelser som krever at meddommerne følger godt med under rettsforhandlingene. På samme måte som fagdommeren har meddommerne ansvar for å ta en avgjørelse som er i tråd med loven, sier sorenskriver Leif Otto Østerbø i Trøndelag tingrett.
Som meddommer kan du forvente å få innkalling omtrent 1-3 ganger i året. Trekningen til rettssakene foregår digitalt og tilfeldig. Derfor kan det hende at noen møter oftere enn andre.
Hvem kan bli meddommer?
Kort fortalt må du være minst 21 og under 70 år når utvalgsperioden starter 1. januar 2025. Det er ingen utdannings- eller inntektskrav, men du må kunne snakke og forstå norsk. Du må enten ha norsk eller nordisk statsborgerskap, eller ha vært registrert som bosatt i Norge de siste tre årene.
Noen straffereaksjoner fører til at du ikke kan være meddommer, og du kan ikke bli meddommer dersom du er under offentlig gjeldsforhandling eller konkursbehandling, eller er i konkurskarantene. Les mer om hvem som kan velges som meddommere.
Det er også en stor fordel om du som meddommer kan bruke enkle digitale verktøy.
Ta kontakt med kommunen din
Kommunene skal velge meddommere til tingrettene, lagmannsrettene og jordskifterettene. Fylkeskommunene skal velge skjønnsmedlemmer til de samme domstolene. Les om ulike typer meddommere (domstol.no).
Hvis du vil prøve deg som alminnelig meddommer, kan du ta kontakt med bostedskommunen din. Der kan du be om å stå på liste for valget. Valget skal gjennomføres innen 1. juli. Vervet som meddommer starter opp fra 1. januar 2025, og varer til og med 31. desember 2028.
Du kan også ta kontakt med bostedskommunen din dersom du ønsker å bli jordskiftemeddommer eller skjønnsmedlem. Her gjelder egne kyndighetskrav, som du også kan lese om på siden Ulike typar meddommarar. Jordskiftemeddommere skal velges av kommunene innen 1. juli 2024, mens skjønnsmedlemmer skal velges av fylkeskommunene innen 15. oktober 2024.